KOMUNIKAT nr 04/2023 PPIS w Płocku z dnia 19.06.2023 r. w sprawie warunków przydatności wody przeznczonej do spożycia przez ludzi, pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Grzybów
19.06.2023
KOMUNIKAT nr 04/2023 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płocku z dnia 19.06.2023 r.
w sprawie warunkowej przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Grzybów
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku informuje, że w badaniach jakości wody z wodociągu publicznego Grzybów stwierdzono obecność bakterii grupy coli w 100 ml wody (wartość otrzymana: 1 w 100 ml (A), jtk, wartość parametryczna: 0 w 100 ml (A), jtk). Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Trwające czynności naprawcze mają na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294).
UWAGA: Wodę należy gotować przez 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana co codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet. Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Materiały
KOMUNIKAT nr 04 2023 PPIS w Płocku z dnia 19.06.2023 r. w sprawie warunków przydatności wody przeznczonej do spożycia przez ludzi, pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia GrzybówKOMUNIKAT_nr_04_2023_PPIS_w_Płocku_z_dnia_19062023_r_w_sprawie__warunków_przydatności_wody_przeznczonej_do_spożycia_przez_ludzi,_pochodzącej_z_wodociągu_zbiorowego_zaopatrzenia_Grzybów.pdf 0.41MB