KOMUNIKAT nr 8 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płocku z dnia 19.10.2022r. dotyczący Józinek
19.10.2022
KOMUNIKAT nr 8 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płocku z dnia 19.10.2022r.
w sprawie warunkowej przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Józinek
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku informuje, że w badaniach jakości wody z wodociągu Józinek stwierdzono obecność bakterii grupy coli. Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Trwające prace mające w celu przywrócenie jakości wody zgodnej z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294).
UWAGA: Wodę należy gotować przez 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana co codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet. Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Materiały
KOMUNIKAT nr 8 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Płocku z dnia 19.10.2022r. dotyczący JózinekKOMUNIKAT_nr_8_Państwowego_Powiatowego_Inspektora_Sanitarnego_w_Płocku_z_dnia_19102022r_dotyczący_Józinek.pdf 1.25MB