Sezon grzybowy
08.09.2023
Grzyby leśne urozmaicają smak potraw, jednak dla wielu osób atrakcyjne jest także ich zbieranie. Poza emocjami związanymi z poszukiwaniami grzybów oraz efektami w postaci pełnych koszy, wyprawa na nie to zdrowy i aktywny sposób na spędzanie wolnego czasu. Przechadzka po lesie wpływa korzystnie na samopoczucie i dotlenienie organizmu.
Przyjemność zbierania grzybów powinna jednak iść w parze z ich prawidłowym rozpoznawaniem. Poza gatunkami jadalnymi w lasach można znaleźć wiele odmian bardzo do nich podobnych, które są niezdatne do spożycia, a w wielu przypadkach trujące. Toksyny zgromadzone w takich grzybach mogą powodować uszkodzenia narządów wewnętrznych, a niekiedy nawet zgon. Działanie ich jest szczególnie szybkie i rozległe u dzieci i osób z różnymi chorobami przewlekłymi.
Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Płocku, ul. Królewieckiej 14, w której grzyboznawca bezpłatnie oceni, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.