Szkolenie "Procedura postępowania na wypadek pogorszenia się jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi"
22.05.2024
W dniu 20.05.2024 r. w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Płocku odbyło się szkolenie pt. „Procedura postępowania na wypadek pogorszenia się jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi".
Zakres szkolenia obejmował:
1. Podstawy prawne.
2. Omówienie obowiązujących procedur, zasad i trybu postępowania w przypadku stwierdzenia przekroczeń parametrów mikrobiologicznych, fizykochemicznych w wodzie do spożycia.
3. Parametry i wartości, jakim powinna odpowiadać woda.
4. Przygotowanie punktu przed pobraniem próbek wody.
5. Pobieranie próbek wody do spożycia zgodnie z wytycznymi zawartymi w normie PN-EN ISO 19458:2007; PN-EN ISO 5667-5:2017.