W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Profilaktyka zatruć pokarmowych

17.08.2024

Mężczyzna siedzący na krawędzi łóżka, trzymający sie za brzuch

Zatrucia pokarmowe bardzo często powstają w wyniku spożywania niewłaściwie przygotowywanej i przechowywanej żywności. Są to stany chorobowe, które w dużym nasileniu występują w okresie letnim, czyli w miesiącach charakteryzujących się wysokimi temperaturami otoczenia.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Płońsku zaleca szczególną ostrożność podczas przechowywania żywności w domowych warunkach.

Najczęściej przyczyną zatruć pokarmowych są pałeczki Salmonella (ponad 90% wszystkich zatruć bakteryjnych). Z innych bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe należy wymienić patogenne typy Escherichia coli oraz gronkowce.

Wystąpienie objawów chorobowych po spożyciu zakażonej żywności może wystąpić już po kilku godzinach, ale też po kilku dniach (w zależności od drobnoustrojów, w wyniku których chory został zakażony). Zazwyczaj w obrazie klinicznym choroby występują nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, a niekiedy towarzyszy im gorączka.

Zatrucia pałeczką Salmonella są spowodowane przede wszystkim produktami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego, tj. jaja, tusze drobiowe oraz mięso innych gatunków zwierząt i jego surowe przetwory.

Najważniejsze w zapobieganiu zatruciom pokarmowym to:

  • Myć ręce przed kontaktem z każdym produktem żywnościowym.
  • Dokładnie myć owoce i warzywa przed spożyciem.
  • Sprawdzać terminy przydatności do spożycia umieszczone na opakowaniach.
  • Deski do krojenia drobiu i ryb dokładnie myć i nie używać do innych celów.
  • Odgrzewać ugotowane potrawy nie więcej niż raz.
  • Raz rozmrożonej żywności nie wolno ponownie zamrażać.
  • Przechowywać produkty szybko psujące się w warunkach chłodniczych.
  • Zachowywać segregację i prawidłowy sposób przechowywania żywności w urządzeniach chłodniczych.
  • Unikać latem spożywania surowego mięsa i żywności zawierającej surowe jaja.
  • Unikać picia nieprzegotowanej wody z kranu lub studni.
  • Kupować produkty tylko właściwie przechowywane w warunkach sklepowych (lady chłodnicze).

Pamiętaj! W przypadku wystąpienia objawów chorobowych należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza!

 

{"register":{"columns":[]}}