Zadania Sekcji
Zadania Sekcji higieny Żywności, Żywienia i PU
- Urzędowe kontrole w zakładach produkcyjnych, wprowadzających do obrotu żywność, zakładach żywienia zbiorowego oraz środków transportu żywności, produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego, zakładach produkcji i dystrybucji materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.
- Zatwierdzanie i rejestracja zakładów produkcji, obrotu żywnością, zakładów żywieniowych i produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego.
- Przygotowywanie decyzji i wykonywania czynności w postępowaniu administracyjnym i w postępowaniu egzekucyjnym.
- Pobieranie próbek do badań laboratoryjnych : żywności wyrobów do kontaktu z żywnością i kosmetyków.
- Ocena jakości zdrowotnej i znakowania pobranych do badań, w ramach urzędowej kontroli żywności/monitoringu, próbek żywności, wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa.
- Planowanie kontroli, realizacja harmonogramu kontroli i pobierania próbek oraz sprawozdawczość z nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz wyrobów do kontaktu z żywnością i kosmetyków.
- Podejmowanie działań w systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością RASFF oraz działań w zakresie systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach nieżywnościowych RAPEX .
- Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami urzędowej kontroli żywnością oraz z Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa i Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie nadzoru nad produkcją pierwotną oraz z jednostkami samorządowymi w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Współpraca z ZNS w zakresie opiniowania projektów i odbioru obiektów żywieniowo-żywnościowych.
- Przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej w miejscach docelowego przeznaczenia żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw niebędących członkami Unii Europejskiej.
- Opracowanie planów pracy i zamierzeń Sekcji oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji.