#EUChooseSafeFood Wybieraj Bezpieczną Żywność - odszyfrowywanie etykiet
14.09.2021
Cała żywność paczkowana w Unii Europejskiej wymaga etykietowania żywności z oznaczeniem „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”, aby informować konsumentów o tym, jak długo można przechowywać żywność i jak ją przechowywać.
Data minimalnej trwałości poprzedzona określeniem „najlepiej spożyć przed” wskazuje, do kiedy żywność zachowuje odpowiednią jakość.
Po upłynięciu tego terminu żywność jest nadal bezpieczna dla konsumenta, pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, opakowanie nie jest naruszone, jedzenie wygląda, pachnie i smakuje normalnie.
Po upłynięciu tej daty produkt może jednak zacząć tracić swoje właściwości smakowe i zmieniać konsystencję.
Termin przydatności do spożycia, poprzedzony określeniem „należy spożyć do” wskazuje, do kiedy spożycie danego produktu jest bezpieczne.
Nie jedz produktów po upływie terminu przydatności do spożycia!
Określenie „należy spożyć do” jest umieszczane na nietrwałych produktach, takich jak świeże ryby, świeże mięso mielone itp.
Przestrzegaj wskazówek dotyczących przechowywania, takich jak „przechowywać w lodówce”. W przeciwnym razie jedzenie szybciej się zepsuje i może spowodować zatrucie pokarmowe.