Grzyby #latozsanepidem
17.08.2023
Sezon grzybowy w pełni!
Grzyby są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku. W grzybach znajdują się również związki fenolowe, które posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Należy jednak pamiętać, aby nie podawać grzybów dzieciom, ponieważ ich wątroba nie jest w stanie strawić związków w nich zawartych. Grzybów powinny unikać również osoby dotknięte chorobami wątroby i nerek, jak również osoby starsze.
Zebrane grzyby można bezpłatnie sprawdzić w każdej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Wykwalifikowany grzyboznawca oraz klasyfikator grzybów ocenią ich bezpieczeństwo. Nie należy jednak zapominać, aby zbierać grzyby, co do których mamy całkowitą pewność.
Przed grzybobraniem, należy zapoznać się z „Dekalogiem Grzybiarza”, aby był to przyjemnie spędzony czas:
1. Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz
2. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien
3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’ od spodu kapelusza
4. Nie korzystaj z foliowych reklamówek
5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe grzyby
6. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni
7. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie
8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom
9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła
10. Nie identyfikuj grzybów próbując ich smaku