Nawyki żywieniowe dzieci - pierwsze śniadanie
07.09.2021
Badania pokazują, że nawyki i preferencje żywieniowe wypracowane już od najmłodszych lat, bardzo często kontynuowane są w dorosłym życiu. Dlatego tak istotne jest, aby u dzieci od maleńkości kształtować je w sposób prozdrowotny.
Śniadanie, czyli podstawa naszej energii na cały dzień jest niezbędne! Nie można zapominać, aby przed rozpoczęciem nauki zjeść zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Istotne jest, aby nasze dzieci zjadały I śniadanie jeszcze przed wyjściem do szkoły, tak żeby rozpoczynając lekcję mózg był już gotowy do intensywnej pracy, dzięki czemu dziecko będzie skupione i skoncentrowane na nauce.
Podczas komponowania śniadania ważne jest, aby zwrócić uwagę na produkty jakie serwujemy naszemu uczniowi.
Według obowiązujących aktualnie norm ustalono, że zapotrzebowanie na energię jest bardzo indywidualne i zależy przede wszystkim od masy ciała dziecka i jego aktywności fizycznej. U dzieci o umiarkowanej aktywności fizycznej w wieku 7–9 lat dobowe zapotrzebowanie na energię wynosi 1800 kcal. Ilość białka w diecie nie powinna być niższa niż 1 g/kg masy ciała dziecka, lecz nie wyższa niż 15% energii z białka w całodziennej zalecanej puli energetycznej. Tłuszcze, najlepiej oleje roślinne, oliwa z oliwek, tłuste ryby morskie, powinny dostarczać 30% całkowitej energii. Udział energii pochodzącej z węglowodanów powinien wynosić 50–70%. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony oraz warzywa.
Głównym źródłem płynów powinna być woda. Dzieci nie powinny pić słodzonych i gazowanych napojów, absolutnie nie powinny sięgać po napoje energetyzujące. Składniki zawarte w tego typu napojach mogą mieć bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie dzieci. Kofeina, główny składnik napojów energetyzujących ma działanie psychoaktywne. Wzrost jej spożycia przez dzieci może powodować zmiany nastroju, rozdrażnienie, niepokój, a spożycie dużych ilości (5 mg/kg masy ciała/dobę) powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto kofeina negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową, co może powodować zaburzenia w procesie tworzenia kości. Duże spożycie kofeiny może wpływać na długość i jakość snu dzieci.
Jakie są najczęstsze błędy w żywieniu dzieci w wieku wczesnoszkolnym:
- pojadanie między posiłkami;
- mody żywieniowe, np. diety wegetariańskie, restrykcyjne diety odchudzające ;
- kupowanie produktów z reklam – wysokoprzetworzonych z dużą zawartością tłuszczów nasyconych, cukru i soli;
- spożywanie zbyt dużych ilości cukru.
Przykładowe śniadanie
- Płatki jaglane na mleku z bakaliami, malinami i borówkami
- Pieczywo pełnoziarniste z masłem i szynką z indyka, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem
- Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z twarogiem słodzonym miodem
- Jajecznica smażona na maśle, pieczywo chrupkie, ogórek, papryka pokrojone w słupki
Źródło:
https://imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik_internet.pdf