W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA #EUChooseSafeFood Wybieraj Bezpieczną Żywność

06.09.2021

Czym zajmuje się EFSA? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oferuje niezależne doradztwo naukowe w kwestiach zagrożeń związanych z żywnością.

Zdjęcie przedstawia owoce: grejpfrut, kiwi, truskawki, czereśnie, borówki. Podpisane jest Bezpieczna żywność, pewny wybór. W prawym dolnym rogu znajduje się logo EFSA.

EFSA wydaje opinie na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z żywnością. Opinie te są uwzględniane w unijnych przepisach i zasadach oraz procesie decyzyjnym i tym samym przyczyniają się do ochrony konsumentów przed zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym

Kampania EFSA we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym #EUchoosesafefood ma na celu zachęcanie Europejczyków do dokonywania  świadomych wyborów żywieniowych poprzez wyjaśnianie kluczowej roli, jaką odgrywa nauka w bezpieczeństwie żywności.

Konsumenci w Europie należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach związanych z łańcuchem żywnościowym na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności daje każdemu obywatelowi w Europie prawo do dostępu do wiedzy, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana. W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA dokonują przeglądu danych naukowych i badań w celu oceny ryzyka związanego z żywnością. Gwarantuje to, że produkty na naszych rynkach i w naszych sklepach są bezpieczne.

Kampania skierowana jest do przeciętnego konsumenta w wieku 25-45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców, którzy są zainteresowani różnymi aspektami dobrego stanu zdrowia, gotowania, aktywnego stylu życia i/lub tematami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, jednakże czasami mogą czuć się przytłoczeni złożonością dostępnych informacji.

 

 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała listę kontrolną 5 zasad bezpiecznej żywności:

1.Utrzymuj czystość

    • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
    • Myj ręce po wyjściu z toalety
    • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
    • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

2.Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

    • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
    • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
    • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

3.Gotuj dokładnie

    • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
    • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
    • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

4.Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

    • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
    • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
    • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
    • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
    • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

5.Używaj bezpiecznej wody i żywności

    • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
    • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
    • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
    • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo

 

Zapraszamy do odwiedzin strony internetowej kampanii

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl

Materiały

5 kroków do bezpiecznej żywności
{"register":{"columns":[]}}