Kampania EFSA #EUChooseSafeFood Wybieraj Bezpieczną Żywność
06.09.2021
Czym zajmuje się EFSA? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oferuje niezależne doradztwo naukowe w kwestiach zagrożeń związanych z żywnością.
EFSA wydaje opinie na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z żywnością. Opinie te są uwzględniane w unijnych przepisach i zasadach oraz procesie decyzyjnym i tym samym przyczyniają się do ochrony konsumentów przed zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym
Kampania EFSA we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym #EUchoosesafefood ma na celu zachęcanie Europejczyków do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych poprzez wyjaśnianie kluczowej roli, jaką odgrywa nauka w bezpieczeństwie żywności.
Konsumenci w Europie należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach związanych z łańcuchem żywnościowym na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności daje każdemu obywatelowi w Europie prawo do dostępu do wiedzy, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana. W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA dokonują przeglądu danych naukowych i badań w celu oceny ryzyka związanego z żywnością. Gwarantuje to, że produkty na naszych rynkach i w naszych sklepach są bezpieczne.
Kampania skierowana jest do przeciętnego konsumenta w wieku 25-45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców, którzy są zainteresowani różnymi aspektami dobrego stanu zdrowia, gotowania, aktywnego stylu życia i/lub tematami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, jednakże czasami mogą czuć się przytłoczeni złożonością dostępnych informacji.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała listę kontrolną 5 zasad bezpiecznej żywności:
1.Utrzymuj czystość
-
- Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
- Myj ręce po wyjściu z toalety
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
- Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
2.Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
-
- Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
- Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
3.Gotuj dokładnie
-
- Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
- Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
4.Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
-
- Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
- Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
- Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
5.Używaj bezpiecznej wody i żywności
-
- Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
- Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
- Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
Zapraszamy do odwiedzin strony internetowej kampanii
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl