Kampania EFSA #EUChooseSafeFood - Bezpieczeństwo mięsa w Europie
06.10.2021
Głównym celem inspekcji mięsa jest zapobieganie i wykrywanie zagrożeń dla zdrowia publicznego, takich jak patogeny przenoszone przez żywność lub zanieczyszczenia chemiczne w mięsie.
Tradycyjnie techniki inspekcji (wzrokowej, palpacyjnej i przez nacięcie) pod kątem obecności dużych zmian, siniaków lub złamań kości spełniały cele w zakresie zdrowia publicznego. Jednak techniki te nie zawsze są odpowiednie do wykrywania chorób przenoszonych przez żywność, takich jak kampylobakterioza, salmonelloza i wirulentne szczepy E. coli lub skażenia substancjami chemicznymi, takimi jak steroidy i pozostałości leków weterynaryjnych.
Kontrola mięsa odgrywa również integralną rolę w ogólnym systemie monitorowania niektórych chorób zwierząt i weryfikacji zgodności z normami dobrostanu zwierząt. Jest to ważny punkt kontrolny dla wczesnego identyfikowania problemów, które mogą mieć wpływ na zdrowie publiczne oraz zdrowie i dobrostan zwierząt.
Źródło:
Materiały
Bezpieczeństwo mięsa w EuropieMeat-Safety_PL6.pdf 0.25MB