Kampania EFSA #EUChooseSafeFood - Bezpieczne rozmrażanie żywności
01.10.2021
Żywność mrożona może zawierać bakterie, które mogą rozmnożyć się tuż po rozmrożeniu i spowodować zatrucie pokarmowe. Dobre praktyki w zakresie rozmrażania zmniejszą ryzyko chorób przenoszonych przez żywność oraz zapobiegają marnowaniu żywności.
Jak bezpiecznie rozmrażać produkty?
O to kilka wskazówek:
1.Przed rozmrażaniem rozdziel duże kawałki mrożonych produktów w opakowaniu. Rozmrażaj tylko taką ilość żywności, którą zjesz, a pozostałą część przechowuj zamrożoną.
2. Mięso, ryby oraz owoce morza rozmrażaj na tacy w lodówce, aby uniknąć zanieczyszczenia innych produktów.
3. Warzywa i owoce rozmrażaj pod zimną bieżącą wodą, najlepiej w oryginalnym opakowaniu.
4.Dłonie i przybory kuchenne powinny być czyste podczas pracy z żywnością.
Pamiętaj!
• Rozmrożone produkty spożywcze przechowuj w oryginalnym opakowaniu lub odpowiednim pojemniku, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.
• Rozmrażaj żywność w niskiej temperaturze, aby zapobiec rozwojowi bakterii.
• Rozmrożoną żywność poddaj przed spożyciem obróbce termicznej, aby wyeliminować bakterie.
• Nie zamrażaj rozmrożonej żywności.
• Zawsze przestrzegaj instrukcji przechowywania podanych przez producenta, aby mieć pewność bezpieczeństwa żywności.
Źródło:
Materiały
Bezpieczne rozmrażanie żywnościDefrosting_PL5.pdf 0.59MB