W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności - wykrycie bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy sezamowej

16.01.2024

Grafika przedstawia napis głoszący - ostrzeżenie publiczne

W wyniku działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. (link) ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp.

W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej.

Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Więcej szczegółów na stronie GIS.

{"register":{"columns":[]}}