W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pleśń

31.08.2023

na grafice jest widoczny ziemniak, na którym pojawiła się pleśń

Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są trujące i niebezpieczne dla zdrowia. Nawet niewielka plamka pleśni może wytwarzać dużo mykotoksyn, dlatego nie powinniśmy się  zastanawiać, czy należy wyrzucić spleśniałą żywność do kosza, ponieważ mykotoskyny są w całym produkcie.

Zatrucie pleśnią może spowodować:

- uszkodzenie wątroby;

- skóry i błon śluzowych;

- zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego;

- zaburzenia układu pokarmowego i nerek oraz obrzęki płuc.

Jak uniknąć pleśni?

- ograniczmy spacery w miejscach zawilgoconych, gdzie spotkamy dużo zarodników pleśni (szczególnie alergicy);

- kupujmy małe porcje żywności;

- wszelkie odpadki kuchenne wyrzucajmy jak najszybciej;

- folia nie chroni przed pleśnią - jest pod nią ciepło i wilgotno, tak zapakowane produkty zjadajmy szybko;

- przyrządzając posiłki, używajmy zawsze czystych sztućców;

- kiedy na serze pleśniowym pojawi się inny rodzaj pleśni niż powinien być (np. zielona plamka na białym camemberze), to taki ser należy wyrzucić;

- sucha pleśń jest tak samo szkodliwa jak świeża (pleśń się wysusza, ale mykotoksyna zostaje), dlatego nie można więc tartej bułki robić z wysuszonego, ale spleśniałego pieczywa;

- nigdy nie wkładaj świeżego produktu do pojemnika, w którym wcześniej coś spleśniało.

Uwaga! Niektóre szczepy pleśni nie produkują mykotoksyn i wykorzystuje się je do produkcji np. penicyliny, bądź klarowania soków i piwa. Bardzo dobrze sprawdzają się także przy produkcji niektórych serów. 

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}