Pleśń
31.08.2023
Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są trujące i niebezpieczne dla zdrowia. Nawet niewielka plamka pleśni może wytwarzać dużo mykotoksyn, dlatego nie powinniśmy się zastanawiać, czy należy wyrzucić spleśniałą żywność do kosza, ponieważ mykotoskyny są w całym produkcie.
Zatrucie pleśnią może spowodować:
- uszkodzenie wątroby;
- skóry i błon śluzowych;
- zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego;
- zaburzenia układu pokarmowego i nerek oraz obrzęki płuc.
Jak uniknąć pleśni?
- ograniczmy spacery w miejscach zawilgoconych, gdzie spotkamy dużo zarodników pleśni (szczególnie alergicy);
- kupujmy małe porcje żywności;
- wszelkie odpadki kuchenne wyrzucajmy jak najszybciej;
- folia nie chroni przed pleśnią - jest pod nią ciepło i wilgotno, tak zapakowane produkty zjadajmy szybko;
- przyrządzając posiłki, używajmy zawsze czystych sztućców;
- kiedy na serze pleśniowym pojawi się inny rodzaj pleśni niż powinien być (np. zielona plamka na białym camemberze), to taki ser należy wyrzucić;
- sucha pleśń jest tak samo szkodliwa jak świeża (pleśń się wysusza, ale mykotoksyna zostaje), dlatego nie można więc tartej bułki robić z wysuszonego, ale spleśniałego pieczywa;
- nigdy nie wkładaj świeżego produktu do pojemnika, w którym wcześniej coś spleśniało.
Uwaga! Niektóre szczepy pleśni nie produkują mykotoksyn i wykorzystuje się je do produkcji np. penicyliny, bądź klarowania soków i piwa. Bardzo dobrze sprawdzają się także przy produkcji niektórych serów.