Sierpniowe warzywa #latozsanepidem
16.08.2023
Warzywa dla organizmu człowieka są znakomitym źródłem witamin m. in. A i C, soli mineralnych, czy też błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Sierpień to czas, w którym możemy cieszyć się obfitością sezonowych warzyw, m. in.:
- papryki;
- cukinii;
- kabaczka;
- bakłażana;
- pomidorów;
- fasolki szparagowej;
- brokułów;
- kalafiora.
Dlaczego warto po nie sięgać?
W okresie, w którym produkty naturalnie występują w danej porze roku cechują się największą tzw. gęstością odżywczą. Oznacza to, iż mają one największą wartość odżywczą, dostarczając w ten sposób organizmowi więcej witamin oraz minerałów.
Dlaczego jeszcze produkty sezonowe są takie ważne?
- ich droga „od pola do stołu” jest najkrótsza, dzięki czemu możemy cieszyć się ich dłuższą świeżością;
- żywność sezonowa produkowana jest przy użyciu mniejszej ilości środków wspomagających, np. pestycydów;
- łatwiej uniknąć niedoborów wprowadzając zmienność w codziennym żywieniu;
- dbamy o środowisko kupując środki spożywcze nieopakowane.