Zdrowie jesienią - jedz kolorowo
11.10.2023
W okresie jesiennym warto zadbać o to by nasze posiłki były urozmaicone i bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz fitoskładniki, dlatego im więcej kolorów na naszym talerzu, tym zdrowiej.
Moc kolorów owoców i warzyw
- czerwone owoce i warzywa – pełnią funkcje utleniaczy (pomidory, jabłka, wiśnie, arbuzy, czerwone winogrona, truskawki i papryka);
-pomarańczowe owoce i warzywa – są dobre dla naszych oczu i wzroku (marchew, dynia, morele, mandarynki i pomarańcze);
- zielone owoce i warzywa - są bogate w kwas foliowy (sałata, szpinak, jarmuż, jabłka, gruszki, zielona herbata);
- niebieskie/fioletowe owoce i warzywa – zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu (jeżyny, jagody, aronia, borówki, bakłażany, figi, suszone śliwki i fioletowe winogrona);
- brązowe/białe owoce i warzywa – mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (czosnek, ziemniaki i banany).
Jak zadbać o zdrową i kolorową dietę?
- na zakupach wybierajmy do koszyka owoce i warzywa o różnej barwie;
- próbujmy nowych owoców i warzyw;
- trzymajmy owoce w widocznym miejscu;
- starajmy się urozmaić naszą codzienną dietę o różne owoce i warzywa.
Spożywanie jak największej ilości kolorowych owoców i warzyw to prosty sposób na pozyskanie korzyści dla naszego zdrowia niezależnie od wieku.