W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdrowie jesienią - jedz kolorowo

11.10.2023

grafika przedstawia różne owoce i warzywa: sałatę, pomarańcze, pomidory, borówki

W okresie jesiennym warto zadbać o to by nasze posiłki były urozmaicone i bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz fitoskładniki, dlatego im więcej kolorów na naszym talerzu, tym zdrowiej.

Moc kolorów owoców i warzyw

- czerwone owoce i warzywa – pełnią funkcje utleniaczy (pomidory, jabłka, wiśnie, arbuzy, czerwone winogrona, truskawki i papryka);

-pomarańczowe owoce i warzywa – są dobre dla naszych oczu i wzroku (marchew, dynia, morele, mandarynki i pomarańcze);

- zielone owoce i warzywa -  są bogate w kwas foliowy (sałata, szpinak, jarmuż, jabłka, gruszki, zielona herbata);

- niebieskie/fioletowe owoce i warzywa – zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu (jeżyny, jagody, aronia, borówki, bakłażany, figi, suszone śliwki i fioletowe winogrona);

- brązowe/białe owoce i warzywa – mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (czosnek, ziemniaki i banany).

Jak zadbać o zdrową i kolorową dietę?

- na zakupach wybierajmy do koszyka owoce i warzywa o różnej barwie;

- próbujmy nowych owoców i warzyw;

- trzymajmy owoce w widocznym miejscu;

- starajmy się urozmaić naszą codzienną dietę o różne owoce i warzywa.

Spożywanie jak największej ilości kolorowych owoców i warzyw to prosty sposób na pozyskanie korzyści dla naszego zdrowia niezależnie od wieku.

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}