Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
7 czerwca 2024 roku po raz szósty obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych zachowań w obszarze bezpieczeństwa żywności.
Z tej okazji zapraszamy do zapoznania się z kampanią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która w tym roku przebiega pod hasłem #Safe2EatEU „Jedz bezpiecznie”. Celem #Safe2EatEU jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia. Adresatami kampanii są przede wszystkim mieszkańcy i mieszkanki Europy w wieku od 18 do 55 lat. #Safe2EatEU 2024 będzie koncentrować się na edukowaniu obywateli na temat różnych aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności.
Obejmują one:
• Higienę żywności.
• Choroby przenoszone przez żywność.
• Suplementy diety.
Więcej informacji na stronie internetowej kampanii: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat
Materiały
Broszura Żywnośćbroszura_zywnosc.pdf 1.30MB Broszura Suplementy
broszura_suplementy.pdf 0.91MB