W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wojewódzki projekt edukacyjny "Talerz zdrowego żywienia"

Napis Talerz zdrowego żywienia oraz z prawej strony owoce i warzywa oraz ryba

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu informuje, że w październiku 2024 r. rozpoczęła się realizacja pilotażowej edycji wojewódzkiego projektu edukacyjnego "Talerz zdrowego żywienia". Celem projektu jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych i popularyzacja zasad prawidłowego bilansowania posiłków poprzez:

- umiejętność odczytywania schematu „Talerz zdrowego żywienia”,

- utrwalenie wiedzy na temat grup produktów żywnościowych i ich znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu,

- dostarczenie wiedzy jakie produkty i w jakich proporcjach powinny być spożywane ciągu dnia,

- umiejętność odróżnienia produktów zdrowych dla organizmu od niekorzystnych.

Adresatami projektu są dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym – pięcio- i sześciolatki oraz uczniowie klas I-III szkół podstawowych. W ramach projektu uczestnicy dostaną specjalnie dostosowaną do ich wieku broszurę edukacyjną, która zawiera treści merytoryczne dotyczące zdrowego żywienia, a także zadania do wykonania. Dodatkowo każde dziecko otrzyma magnes na lodówkę przedstawiający talerz zdrowego żywienia, który pomoże utrwalać zasady zdrowego odżywiania w codziennym życiu. Zachęcamy do aktywnego udziału w projekcie, który wspiera rozwój zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat.

*Broszurę konsultowano merytorycznie z prof. Agatą Chmurzyńską - Kierowniczką Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

{"register":{"columns":[]}}