W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych

„Książeczka sanepidowska” została zastąpiona orzeczeniem lekarskim

Orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych jest niezbędnym dokumentem dla osób przyjętych do pracy m.in.: w barze, restauracji czy kawiarni.

Nowo przyjęte osoby do pracy są zobowiązane przejść wstępne badania lekarskie, które potwierdzą brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Niektóre grupy pracowników zobowiązane są do wykonania dodatkowego badania do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Kiedy wykonuje się badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych

Badanie to przeprowadza się u osób podejmujących lub wykonujących prace, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby, jak również u osób uczących się, które wykonują prace, przy których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia. Badania te wykonywane są więc u osób, które pracują na stanowiskach związanych z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności i wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz leków doustnych. Niezbędne są również w przypadku osób zajmujących się przygotowaniem i wydawaniem posiłków, wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz leków, a także myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność, wodę lub leki.

Po co wykonuje się badanie sanitarno-epidemiologiczne

Badanie sanitarno-epidemiologiczne pozwala sprawdzić, czy osoba, która będzie pracowała z żywnością nie jest zakażona pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella. Dodatkowo badanie lekarskie powinno wykryć, czy dana osoba jest nosicielem prątków gruźlicy lub innych czynników chorobotwórczych wykluczających możliwość pracy przy żywności.

Jak wykonać badanie sanitarno-epidemiologiczne

W najbliższej siedzibie Sanepidu (Państwowa Inspekcja Sanitarna) należy oddać materiał do badań. Następnie z wynikami udać się do lekarza medycyny pracy, który decyzję może wydać od ręki lub na podstawie przeprowadzonego wywiadu zlecić dodatkowe badania w postaci badania RTG klatki piersiowej lub badania krwi. Lekarz wydaje orzeczenie lekarskie: 1. o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby; 2. o czasowych lub trwałych przeciwwsakazaniach do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby

Ile kosztuje badanie

Koszty badań sanitarno-epidemiologicznych osób podejmujących pracę lub już ją wykonujących powinny być sfinansowane przez pracodawcę lub zleceniodawcę. W przypadku zaś osób przyuczających się do wykonywania prac koszty badań pokrywane są ze środków publicznych, natomiast u osób nieposiadających uprawnień z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego badania te finansowane są z budżetu państwa. Zdarza się jednak, iż pracodawcy nie chcę ponosić kosztów i wymagają, by pracownicy już byli w posiadaniu książeczki, podejmując pracę, w związku z czym koszty należy pokryć z własnej kieszeni.

Okres ważności badania

Przepisy nie mówią o tym, jak często powinno być wykonywane badanie. Decyzję wydaje lekarz w oparciu o posiadaną wiedzę medyczną oraz po uzyskaniu informacji od pracownika o rodzaju i miejscu świadczenia pracy. O aktualności badań decyduje też kontynuacja pracy w tym samym zakładzie, jak również zakres i rodzaj wykonywanych czynności na stanowisku pracy.

{"register":{"columns":[]}}