Zadania Stanowiska Pracy ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
- Nadzór nad higieną produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
- Prowadzenie postępowania i dokumentacji w sprawach rejestracji, zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:
- produkują i wprowadzają do obrotu żywności pochodzenia niezwierzęcego lub tylko ją wprowadzają,
- wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z przepisami o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przygotowywanie w tych sprawach projektów decyzji administracyjnych i prowadzenie rejestrów;
- Nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji, obrotu przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- Prowadzenie działań i dokumentacji związanej z systemem RASFF i RAPEX;
- Ocena sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego;
- Pobieranie do badań laboratoryjnych próbek żywności, kosmetyków, przedmiotów użytku.