W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ocena warunków sanitarnych letniego wypoczynku dzieci i młodzieży na terenie województwa mazowieckiego w okresie od 27 czerwca do 31 sierpnia 2022 r.

07.09.2022

Podczas tegorocznych wakacji na terenie Mazowsza na podstawie danych zebranych w elektronicznej bazie wypoczynku Ministerstwa Edukacji i Nauki zarejestrowanych było 2 865 turnusów wypoczynku. Pod względem sanitarnym skontrolowano 527 turnusów, w których wypoczywało 23 890 dzieci i młodzieży.

sylwetki dzieci z podniesionymi rękami na tle zachodu słońca

Wśród skontrolowanych było:

  • 105 turnusów w całorocznych obiektach usług hotelarskich dla 5 134 uczestników,
  • 61 turnusów w obiektach okazjonalnie używanych do wypoczynku (np. bursy, internaty, szkoły) dla 3 184 uczestników,
  • 13 turnusów w obiektach – obozy pod namiotami ze stałą infrastrukturą komunalną dla 351 uczestników,
  • 33 turnusy w obiektach – obozy pod namiotami bez stałej infrastruktury komunalnej dla 1 223 uczestników,
  • 321 turnusów wypoczynku w miejscu zamieszkania, z których skorzystało 13 998 uczestników.

 

Jak wynika z powyższego, najbardziej popularną formą wypoczynku na Mazowszu był wypoczynek w miejscu zamieszkania.

Wyniki kontroli sanitarnych wskazują, że prawie wszyscy organizatorzy zagwarantowali uczestnikom właściwe warunki zakwaterowania, utrzymania higieny osobistej, dożywiania oraz prowadzenia zajęć rekreacyjnych.

Uchybienia sanitarne stwierdzono w 25 (4,4%) spośród 527 skontrolowanych turnusów. Były to:

  • 6 turnusów zorganizowanych w obiekcie hotelowym,
  • 2 turnusy zorganizowane w obozie pod namiotami bez stałej infrastruktury komunalnej,
  • 2 turnusy zorganizowane w obiekcje używanym okazjonalnie do wypoczynku,
  • 4 turnusy zorganizowane w miejscu zamieszkania.

Uchybienia dotyczyły m. in:

  • nieprawidłowości z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym:
    • nieodpowiedniego stanu sanitarno-higienicznego i technicznego bloku żywienia (złego stanu technicznego sprzętu kuchennego, ścian, podłóg, sufitów, zapajęczenia pomieszczeń pod sufitem),
    • nieprzestrzegania zasad higieny podczas wydawania posiłków,
    • dostępu osób postronnych do pomieszczeń bloku żywienia,
    • braku rejestrów, wdrażania i przestrzegania instrukcji dobrej praktyki higienicznej / produkcyjnej opartej na zasadach HACCP,
  • nieprawidłowości z zakresu stanu higieniczno-sanitarnego pomieszczeń przeznaczonych na wypoczynek dzieci i młodzieży, w tym:
  • brak oświetlenia naturalnego,
  • zbyt niska temperatura wody,
  • brak certyfikatów na meble edukacyjne,
  • brak dokumentacji z badań wody i wentylacji mechanicznej,
  • braku do wglądu dokumentacji z badań do celów sanitarno-epidemiologicznych personelu.

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości wydano 11 decyzji płatniczych, 3 decyzje merytoryczne oraz nałożono 13 mandatów karnych na łączną kwotę 3 150,00 złotych.

W odniesieniu do stanu zdrowia uczestników wypoczynku, odnotowano 17 przypadków zachorowań oraz 42 przypadki urazów, w tym: 13 urazów kończyny dolnej, 6 urazów kończyny górnej, 18 ukąszeń przez kleszcze, 4 urazy głowy, 1 ukąszenie w skutek którego u uczestnika wystąpiła alergia.

Wyżywienie organizowane dla dzieci i młodzieży korzystającej z wypoczynku w miejscu zamieszkania zostało zapewnione w miarę posiadanych środków finansowych i warunków lokalowych. W tej formie wypoczynku dożywianie prowadziła zdecydowana większość – 284 (88,5%) półkolonii na 321 skontrolowanych turnusów.

Oceniając tegoroczny przebieg wakacji można stwierdzić, że pomimo odnotowania pewnych nieprawidłowości, letni wypoczynek był  dobrze przygotowany pod względem sanitarnym. Wyniki nadzoru wykazały, że organizatorzy starali się zapewnić dzieciom i młodzieży jak najlepsze warunki gwarantujące bezpieczny pobyt na turnusach wypoczynku.

(AJ)

 

{"register":{"columns":[]}}