Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
p.o. Kierownik Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku - inż. Halina Bunio
e-mail: hz.psse.raciborz@sanepid.gov.pl
Zadania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:
- Rejestracja i zatwierdzanie, zawieszanie oraz cofanie zatwierdzenia zakładów produkcji i obrotu żywnością pochodzenia niezwierzęcego oraz wprowadzających do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego nie objętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej.
- Bieżący nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego.
- Nadzór nad jakością zdrowotną żywności.
- Bieżący nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
- Propagowanie zasad racjonalnego żywienia oraz prowadzenie ocen jakości i sposobu żywienia określonych grup ludności.