EFSA #Safe2Eat
22.07.2024
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rawiczu informuje, że kampania „Safe2Eat”, wcześniej znana jako #EUChooseSafeFood, której celem jest wykorzystanie dotychczasowych wysiłków na rzecz podnoszenia świadomości konsumentów, aby pobudzić krytyczne myślenie i promować zaangażowanie Europejczyków w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Prowadzona już czwarty rok kampania skupia się na trzech kluczowych obszarach:
- Bezpieczne praktyki żywieniowe – europejskie, międzynarodowe i krajowe przepisy, poparte dowodami naukowymi, zapewniają bezpieczeństwo żywności od pola do stołu. Wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, przechowywania, czytania etykiet i gotowania są poparte najnowszą wiedzą naukową, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów.
- Jedzenie a zdrowie – zróżnicowana dieta, zawierająca świeże składniki obok przetworzonej żywności, przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia. Czasami potrzebna jest żywność z dodatkowymi korzyściami zdrowotnymi lub suplementy diety, a kampania zapewni jasność co do potrzeb żywieniowych, oświadczeń zdrowotnych i stojącej za nimi nauki.
- Co znajduje się w żywności – przepisy europejskie zapewniają bezpieczeństwo składników żywności, w tym dodatków i środków aromatyzujących.
Kampania skupi się na wyjaśnieniu, dlaczego dodatki do żywności i nowa żywność są bezpieczne. Ponadto podkreśli, w jaki sposób produkty zawierające alergeny pokarmowe muszą być wyraźnie oznakowane.
Kampania „Safe2Eat” ma na celu dotarcie do ogółu społeczeństwa, od osób o wysokim poziomie świadomości i niewielkiej trosce o bezpieczeństwo żywności po tych, którzy są bardzo zaniepokojeni i mniej poinformowani. W rezultacie styl komunikacji został zaprojektowany tak, aby był informacyjny i jasny, a jednocześnie utrzymywał uspokajający, optymistyczny i dynamiczny ton.
Więcej informacji na stronie https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat