Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność”
28.09.2022
Celem kampanii jest zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, zachęcenie społeczeństwa do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.
Aby w pełni delektować się jedzeniem, musimy mieć pewność, że jest ono bezpieczne. Dzięki nauce możemy być spokojni! Żywność dostępna na polskim rynku jest bezpieczna. Są produkty bardziej i mniej wartościowe pod względem odżywczym, ale wszystkie są bezpieczne.
Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność” w 2022 roku skupiła się na tematach:
- Suplementy diety.
Suplementy to nie leki to środki spożywcze. Pełnią funkcje odżywcze lub wspomagające działanie organizmu. Nie mają właściwości leczniczych czy zapobiegających chorobie.
Suplementy w liczbach.
-
- 72% Polaków deklaruje spożywanie suplementów diety, z czego prawie połowa robi to regularnie.
- 27% Polaków potrafi poprawnie zdefiniować suplementy diety.
- 37% Polaków jest przekonanych, że suplementy diety są testowane pod względem skuteczności.
- https://www.gov.pl/web/gis/dekalog-suplementacji
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/suplementy-diety-czy-pomagaja-w-zachowaniu-zdrowia-i-moga-chronic-przed-chorobami-w-tym-nowotworami/
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/suplementy-diety-moda-czy-koniecznosc/
- Higiena żywności (również o chorobach przenoszonych drogą pokarmową).
Skuteczne mycie rąk jest jednym z najważniejszych sposobów zapobiegania rozprzestrzenianiu się zatruć pokarmowych oraz decydującym czynnikiem wpływającym na bezpieczeństwo. Za bezpieczeństwo żywności dostępnej na polskim rynku odpowiada producent, ale od momentu zakupu żywności, to konsument ma wpływ na jej bezpieczeństwo. Bardzo ważne: odpowiednie przechowywanie żywności, postępowanie z produktem, zgodnie z zaleceniem producenta oraz zasadami higieny pozwala na minimalizację lub uniknięcie zakażenia.
- Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów).
Zapewnienie konsumentowi pełnej i autentycznej informacji o produkcie spożywczym jest obowiązkiem przedsiębiorców. Są oni zobligowani, zgodnie z obowiązującym prawem do odpowiedniego znakowania produktów spożywczych, tak aby dostarczyć konsumentom rzetelnej informacji na temat żywności. Etykiety produktów żywnościowych dostarczają istotnych informacji ułatwiających podejmowanie świadomych decyzji. Przed zakupem w szczególności warto zwrócić uwagę m.in. na skład, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia oraz na zawartość netto produktu. W przypadku niektórych produktów, określone są również specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia (np. przechowywanie w odpowiedniej temperaturze lub użycie żywności po otwarciu opakowania, wskazania dot. koniecznej obróbki termicznej).
Ważną informacją dla osób cierpiących na alergie lub nietolerancje jest wyszczególnienie obecności alergenów w wykazie składników. Takie informacje są uwidocznione poprzez
np. pogrubioną lub powiększoną czcionkę.
Etykiety zawierają również informacje o wartości odżywczej produktów oraz RWS.
- https://www.gov.pl/web/gis/znakowanie-srodkow-spozywczych
- https://www.gov.pl/web/gis/znakowanie-srodkow-spozywczych5
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/8-powodow-dla-ktorych-warto-czytac-etykiety/
- https://ncez.pzh.gov.pl/informacje-dla-producentow/innowacyjny-sposob-etykietowania-produktow/
Wszystkie informacje dotyczące kampanii dostępne są pod adresem:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl