Sekcja Higieny Żywności i Przedmiotów Użytku
Kierownik Sekcji mgr inż. Magdalena Janota
Do zakresu działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach zadań bieżącego nadzoru sanitarnego w zakresie higieny żywności żywienia i przedmiotów użytku należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:
- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- nadzoru nad bezpieczeństwem i jakością zdrowotną żywności ,
- warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
W szczególności zadania te realizowane są poprzez:
- kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne przy produkcji i obrocie żywością oraz materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością, a także kosmetykami,
-zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- dokonywanie granicznej kontroli sanitarnej żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz substancji pomagających w przetwarzaniu (oględziny i wydawanie świadectw),
- pobieranie próbek żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków do badań laboratoryjnych, a także tzw. prób sanitarnych (zmiotki, wymazy),
- prowadzenie dochodzenia w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych,
- dokonywanie oceny stopnia wdrożenia procedur kontroli wewnętrznej opartych na zasadach GHP/GMP oraz systemu HACCP w nadzorowanych zakładach,
- ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
- podejmowanie działań w ramach procedur funkcjonowania RASFF (systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach) oraz RAPEX (wspólnotowego systemu szybkiej informacji – dot. produktów nieżywnościowych ,
ZATWIERDZANIE ZAKŁADU LUB UZYSKANIE WPISU DO REJESTRU ZAKŁADÓW
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rybniku informuje, że zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia zakłady, które:
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
- wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6),
- działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakłady prowadzone przez podmioty zajmujące się recyklingiem
mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu i uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów lub po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.
Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku o zatwierdzenie i o wpis do rejestru zakładów.
Wniosek winien zawierać:
- imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot takie numery posiada;
- określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
- gospodarstw agroturystycznych;
- podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
- sklepów zielarskich;
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;
- producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
- zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.
W wyżej wymienionych przypadkach, podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.
W przypadku zmiany danych podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, składa wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów, w formie pisemnej według wzoru określonego na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 4 ww. ustawy w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.