W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

1.Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności:
1.1. sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, w tym pochodzącej z importu i eksportowanej, żywienia;
1.2. kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:
1.2.1. warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
1.2.2. warunków zdrowotnych produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami  przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
1.3. zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS;
1.4. podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych;
1.5. prowadzenie dokumentacji dot. merytorycznej działalności Sekcji zgodnie z wdrożonym Systemem Zarządzania Jakością;
1.6. współpraca z organami samorządu terytorialnego;
2. Do zadań pracowników Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności:
2.1. prowadzenie czynności kontrolnych :
2.1.1. zakładów produkcji żywności;
2.1.2. zakładów obrotu żywnością;
2.1.3. zakładów żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego;
2.1.4. środków transportu żywności;
2.2. przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie czynności w postępowaniu administracyjnym i egzekucyjnym w administracji;
2.3. pobieranie do badań prób żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innych wyrobów będących w obrocie krajowym i z importu i mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi, jak również analiza
sprawozdań z badań i informowanie zainteresowanych podmiotów o wynikach badań;
2.4. opracowywanie analiz i ocen stanu higieniczno-sanitarnego obiektów żywieniowo - żywnościowych;
2.5. prowadzenie spraw związanych ze statystyką publiczną;
2.6. prowadzenie działań w ramach systemu RASFF oraz współpraca w tym zakresie z innymi jednostkami na terenie województwa;
2.7. opracowywanie ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych;
2.8. prowadzenie działań profilaktycznych w kierunku zapobiegania chorobom
powstającym na tle wadliwego żywienia i szerzących się drogą pokarmową;
2.9. dokonywanie teoretycznych ocen wartości odżywczej żywienia w wybranych zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
2.10. realizowanie zadań wynikających z prac problemowych i monitoringowych koordynowanych przez WSSE w Lublinie, GIS, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i IŻŻ; współpraca z innymi jednostkami kontrolnymi (NIK, Inspekcja
Handlowa, Policja, Wojskowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna i innymi);
2.11. stałe podnoszenie kwalifikacji zawodowych poprzez samokształcenie i aktywne uczestnictwo w organizowanych naradach i szkoleniach;
2.12. ocena przestrzegania przez podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP;
2.13. prowadzenie wzmożonego nadzoru nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi ze szczególnym
uwzględnieniem znakowania tych środków spożywczych;
2.14. sprawowanie nadzoru nad żywnością genetycznie zmodyfikowaną, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego znakowania;
2.15. nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych;
2.16. prowadzenie wzmożonego nadzoru nad jednostkami systemu oświaty w zakresie sprzedaży i stosowania w ramach prowadzonego żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży określonych grup środków spożywczych;
2.17. rozpatrywanie interwencji składanych przez konsumentów dotyczących niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności lub niewłaściwych warunków sanitarno – higienicznych w zakładach żywieniowo – żywnościowych;
2.18. wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy przekraczający granicę;
2.19. wydawanie opinii i zaświadczeń co do zgodności stanu sanitarno – higienicznego zakładów z przepisami prawa lub przedsięwzięć zrealizowanych przy pomocy środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej.
{"register":{"columns":[]}}