31 maja Światowy Dzień bez Tytoniu
„Potrzebujemy jedzenia, nie tytoniu” – tak brzmi tegoroczne hasło kampanii WHO prowadzonej z okazji Światowego Dnia bez Tytoniu (World No Tobacco Day - WNTD 2023).
Każdego roku na całym świecie pod uprawę tytoniu przekształca się około 3,5 miliona hektarów ziemi, a około 200 000 hektarów zostaje wylesionych. Uprawa tytoniu wymaga intensywnego użytkowania zasobów i stosowania na dużą skalę pestycydów i nawozów, które powodują degradację gleby. Grunty wykorzystywane pod uprawę tytoniu mają mniejszą zdolność do uprawy żywności. W porównaniu z innymi działaniami rolniczymi, takimi jak np. uprawa kukurydzy, a nawet wypas bydła, uprawa tytoniu wpływa bardziej destrukcyjnie na ekosystemy, ponieważ pola uprawne tytoniu są bardziej podatne na pustynnienie.
Cel kampanii
Uprawa i produkcja tytoniu pogłębia brak bezpieczeństwa żywnościowego, a zyski z uprawy tytoniu nie zrekompensują szkód wyrządzonych zrównoważonej produkcji żywności w krajach o niskich i średnich dochodach. Dlatego globalna kampania ma na celu podniesienie świadomości na temat alternatywnej produkcji roślinnej i możliwości marketingowych dla rolników tytoniu oraz zachęcenie ich do uprawy zrównoważonych, pożywnych gatunków roślin.
Kampania WNTD 2023 wzywa rządy i decydentów do zaostrzenia przepisów, opracowania odpowiednich polityk i strategii oraz umożliwienia rolnikom tytoniu zmiany warunków rynkowych na uprawę roślin spożywczych.
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia tytoń zabija każdego roku około 8 milionów ludzi. Uprawa, produkcja, dystrybucja i użytkowanie tytoniu niszczy nie tylko ludzkie zdrowie i życie, ale też zatruwa wodę, glebę i miasta chemikaliami, toksycznymi odpadami, niedopałkami papierosów a także odpadami z e-papierosów. Rzucenie palenia ma wpływ nie tylko na zdrowie jednostki, ale też na stan społeczeństwa i środowiska naturalnego.
Każdy wypalony papieros lub użyty wyrób tytoniowy marnuje zasoby naturalne, od których zależy nasza egzystencja.
Ograniczenie spożycia tytoniu jest metodą na osiągnięcie korzyści nie tylko zdrowotnych, ale również ekologicznych, ekonomicznych i społecznych.
Więcej informacji o obchodach Światowego Dnia Bez Tytoniu w 2023 r.