W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcji Higieny Żywności, Żywienia

Kierownik    -  mgr inż. Małgorzata Sulkowska

Młodszy Asystent  -  inż. Karina Graczyk 

Asystent    - mgr inż. Sylwia Ostrowska 

Sekcji Higieny Żywności, Żywienia 
1)    nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego;
2)    prowadzenie postępowania i dokumentacji w sprawach rejestracji, zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:
a)    produkują i  wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub tylko ją wprowadzają,
b)    wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z  ustawą  o bezpieczeństwie żywności i żywieniaz dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.[1])
          oraz - przygotowywanie w tych sprawach projektów decyzji administracyjnych                
         i prowadzenie rejestru zakładów;
3)    nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami   i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
4)    nadzór nad obiektami żywienia zbiorowego otwartego, punktami małej gastronomii, punktami sprzedaży żywności na targowiskach oraz w handlu obwoźnym;
5)    współpraca  z  jednostkami  zajmującymi  się  ochroną  zdrowia, odpowiednimi  komórkami organizacyjnymi  Wojewódzkiej Stacji  Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie  oraz innymi  komórkami  organizacyjnymi  Powiatowej  Stacji, organami samorządu terytorialnego  w  zakresie  określonym  przez  ustawę  o  Państwowej  Inspekcji  Sanitarnej;
6)    analiza  zagrożeń  zdrowotnych  w  oparciu o uzyskane  materiały  z  działalności kontrolnej i badania laboratoryjne podejmowanie  stosownych  działań   prozdrowotnych oraz prawidłowe  przekazywanie  informacji  w  ramach  systemu  RASFF;
7)    pobieranie  do badań laboratoryjnych próbek  żywności;
8)    pobieranie do badań laboratoryjnych próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w przypadkach podejrzenia o uchybienia zagrażające zdrowiu lub życiu człowieka oraz prawidłowe przekazywanie informacji w ramach systemu RAPEX;
9)    prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego oraz innych spraw z zakresu administracji państwowej, wynikających z realizacji zadań inspekcji  sanitarnej;
10)ciągłe  doskonalenie  systemu  jakości.
 
Zmiana przepisów dot. importu żywności pochodzenia niezwierzęcego.

Od dnia 14 grudnia 2019 r. wchodzą w życie nowe przepisy unijne dotyczące importu żywności z państw trzecich. Na tej podstawie obowiązkowo będzie stosowany system TRACES NEW TECHNOLOGY – TRACES-NT przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Państwowych Granicznych Inspektorów Sanitarnych) oraz importerów żywności.

Nowe wymagania będą dotyczyły żywności, dla której przepisy unijne określają wymagania dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych (dotychczasowe rozporządzenie nr 669/2009) lub nakładające specjalne warunki dotyczące przywozu do UE z niektórych państw trzecich (m.in. dotychczasowe rozporządzenie nr 884/2014, nr 2015/175, nr 2017/186, nr 2018/1660, nr 211/2013 oraz nadal obowiązujące rozporządzenie nr 2016/6 (ostatnia zmiana: nr 2019/1787) oraz decyzja nr 2011/884/EU).

Szczegóły dotyczące stosowania ww. systemu, jak również obowiązujących przepisów znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego https://gis.gov.pl/dzialalnosc-gospodarcza/produkcja-i-obrot/traces/informacje-dla-importerow-zywnosci/.

 

Materiały

Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_i​_wpis​_do​_rejestru​_zakladow​_podlegajacych​_urzedowej​_kontroli​_organow​_Panstwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej​_klauzula​_(1)
Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_i​_wpis​_do​_rejestru​_zakladow​_podlegajacych​_urzedowej​_kontroli​_organow​_Panstwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej​_klauzula​_(1).pdf 0.12MB
Wniosek​_o​_wykreslenie​_zakladu​_z​_rejestru​_zakladow​_podlegajacych​_urzedowej​_kontroli​_organow​_Panstwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej​_kaluzula
Wniosek​_o​_wykreslenie​_zakladu​_z​_rejestru​_zakladow​_podlegajacych​_urzedowej​_kontroli​_organow​_Panstwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej​_kaluzula.pdf 0.12MB
Wniosek​_o​_wpis​_zakladu​_do​_rejestru​_zakladow​_podlegajacych​_urzedowej​_kontroli​_organow​_panstwowej​_inspekcji​_sanitarnej​_klauzula
Wniosek​_o​_wpis​_zakladu​_do​_rejestru​_zakladow​_podlegajacych​_urzedowej​_kontroli​_organow​_panstwowej​_inspekcji​_sanitarnej​_klauzula.pdf 0.12MB
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakladow​_podlegajacych​_urzedowej​_kontroli​_organow​_Panstwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej​_klauzula
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakladow​_podlegajacych​_urzedowej​_kontroli​_organow​_Panstwowej​_Inspekcji​_Sanitarnej​_klauzula.pdf 0.12MB
Podanie​_zaswiadczenia​_potwierdzajacego​_wpis​_-​_klauzula
Podanie​_zaswiadczenia​_potwierdzajacego​_wpis​_-​_klauzula.pdf 0.10MB
{"register":{"columns":[]}}