#latozsanepidem Grzyby
Grzybobranie to popularna forma spędzania wolnego czasu. Walory zapachowe i smakowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi. W polskich lasach rośnie wiele gatunków grzybów. Szczególnie niebezpieczne są te trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest ich niewłaściwe rozpoznanie.
Pamiętaj o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania:
✔Nie zbieraj grzybów, jeśli ich nie znasz.
✔Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
✔Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’.
✔Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
✔Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
✔Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
✔Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
✔Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
✔Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
Nie zaleca się spożywania grzybów kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym i osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Zachęcamy do zapoznania się z załączoną grafiką dotyczącą zatruć grzybami.