#latozsanepidem Warzywa sezonowe - sierpień
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy zjadać minimum 400 g warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Latem wyzwanie, jakim jest włączenie warzyw do każdego posiłku, staje się łatwe i przyjemne. W teorii odżywiania sezonowego najważniejsze jest, aby spożywać warzywa w ich naturalnym okresie występowania, dzięki czemu możemy wykorzystać ich najwyższe walory odżywcze, smakowe i zapachowe.
W sierpniu warto sięgać po:
- kapustę białą i czerwoną
- fasolkę szparagową
- pomidory
- buraki
- cebulę
- kalafior
- rzodkiewkę
- cukinię
- marchew
- ogórki
- paprykę
Warzywa zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych wpływających pozytywnie na organizm. Najlepiej spożywać je w formie nieprzetworzonej (na surowo) lub poddać krótkiej obróbce termicznej.