Żywność podczas upałów
Podczas upałów, bezpieczeństwo żywności jest szczególnie ważne. Wysoka temperatura, niewłaściwe przechowywanie żywności czy jedzenie w przygodnych miejscach mogą spowodować zatrucie pokarmowe.
Poniżej zamieszczamy kilka wskazówek dotyczących bezpieczeństwa żywności w czasie upałów:
- Dbaj o odpowiednie przechowywanie żywności. Wysokie temperatury mogą przyspieszać rozwój bakterii. W lodówce utrzymuj temperaturę poniżej 4°C, a w zamrażarce poniżej -18°C. Upewnij się, że drzwi lodówki są zamknięte i uszczelnione. Ponadto, szczególnie w okresie letnim, zwracaj uwagę na warunki przechowywania żywności w sklepach i lokalach gastronomicznych. Szczególnie dotyczy to żywności nietrwałej mikrobiologicznie (tj. kanapki, sałatki, ciastka z kremem, wyroby mięsne i mleczne, lody), która powinna być przechowywana w urządzeniach chłodniczych.
- Unikaj krzyżowego zanieczyszczenia. Przechowuj surowe mięso, ryby i drób w oddzielnych pojemnikach, aby uniknąć kontaktu z innymi produktami żywnościami.
- Upewnij się, że żywność jest odpowiednio gotowana. Należy dołożyć wszelkich starań, aby mięso, ryby i drób były dokładnie ugotowane, aby zniszczyć ewentualne bakterie.
- Przygotowywanie posiłków należy planować w taki sposób, aby unikać pozostawiania żywności „wrażliwej” (surowce i produkty wymagające przechowywania w niskich temperaturach, w tym w szczególności pochodzenia zwierzęcego, a także gotowe potrawy) w tzw. strefie niebezpiecznych temperatur. Strefa ta to przedział temperatur od +4 o C do +60 o C, w którym to zakresie istnieją dogodne warunki do wzrostu i rozwoju drobnoustrojów, w tym również chorobotwórczych. Dlatego też żywność „wrażliwą” należy trzymać poza zakresem tych temperatur.
- Kupuj świeże produkty spożywcze. Wybieraj sklepy i stoiska z dobrą reputacją. Kupując warzywa i owoce, zwracaj uwagę na to, czy są świeże i nieuszkodzone, a w przypadku produktu pakowanego w folię - czy nie ma pod nią płynu.
- Podczas dużych zakupów świeże produkty wkładaj do koszyka na samym końcu – unikniesz ich przegrzania.
- Uważnie obserwuj żywność podczas upałów. Jeśli zauważysz jakiekolwiek oznaki zepsucia, takie jak nieprzyjemny zapach, pleśń, zmiana konsystencji, lepiej zrezygnuj z jej spożycia. Przy niewłaściwym przechowywaniu szybko psują się również produkty nie poddane obróbce termicznej. Należy zachować ostrożność i reagować na wszelkie zmiany smaku, konsystencji i zapachu odbiegające od normy danego produktu,
- W trakcie letnich wycieczek lub pobytu na plaży warto zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną z chłodzącymi wkładami lub wybierać produkty „suche”, które nie zepsują się podczas długiego przebywania na słońcu czy w wysokiej temperaturze.
- Czytanie etykiet zwiększa bezpieczeństwo zdrowotne, ponieważ każdy produkt na swojej etykiecie ma niezbędne informacje dotyczące warunków przechowywania oraz datę przydatności do spożycia.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa żywności mają na celu minimalizowanie ryzyka, ale nie są gwarancją zupełnego uniknięcia problemów. W wyniku nieprawidłowego przechowywania żywności podczas upałów bardzo łatwo o zatrucia pokarmowe. Najczęstszymi objawami są: biegunka, bóle brzucha, wymioty i nudności, osłabienie, uderzenie gorąca. W przypadku ich wystąpienia należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem oraz nie doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Zatem należy pamiętać o podstawowych zasadach. Zadbaj o:
- higienę, mycie rąk oraz przygotowywanie żywności do spożycia zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykiecie,
- ochronę żywności przed zanieczyszczeniem (np. przed kurzem lub owadami, które mogą przenosić bakterie chorobotwórcze),
- sprawdzanie daty przydatności do spożycia produktów żywnościowych,
- dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem.