Zakres zadań Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Do zadań Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:
- kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne przy produkcji żywności, obrocie żywnością oraz produkcji i obrocie materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- ocenę jakości i sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
- udział w realizacji programów promujących działania na rzecz zapewnienia racjonalnego i zbilansowanego żywienia;
- ocenę stopnia wdrożenia przez zakłady systemów bezpieczeństwa żywności, w tym zasad GHP, GMP oraz HACCP;
- zatwierdzanie i rejestrację zakładów produkcji i obrotu żywnością, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prowadzenie ewidencji obiektów żywnościowo-żywieniowych;
- podejmowanie i prowadzenie działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności (RASFF);
- prowadzenie działań w ramach granicznej kontroli sanitarnej w miejscach docelowego przeznaczenia;
- prowadzanie kontroli interwencyjnych, w tym dochodzenie przyczyn zatruć pokarmowych, opracowywanie dokumentów, pobieranie próbek podejrzanych o spowodowanie zatrucia;
- sporządzanie wniosków o zastosowanie kary pieniężnej i przekazywanie ich do Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Białymstoku;
- współpracę z innymi organami, w tym: Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Farmaceutyczną i innymi w ramach zawartych porozumień;