W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy:

 

1)  sprawowanie urzędowej kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie procedurami i zatwierdzonym harmonogramem kontroli w zakładach znajdujących się pod nadzorem Powiatowego Inspektora;

2)  prowadzenie urzędowych kontroli żywności w związku z powiadomieniami alarmowymi w systemie RASFF;

3)  prowadzenie czynności kontrolnych w odniesieniu do obiektów działających w zakresie produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;

4)  pobieranie próbek do badań art. spożywczych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu zgodnie z zatwierdzonym harmonogramem poboru;

5)  ocena sposobu żywienia w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego;

6)  czynności kontrolne w odniesieniu do zakładów produkcji i obrotu kosmetyków;

7)  opracowywanie dokumentacji w ramach systemu ostrzegania o niebezpiecznych kosmetykach RAPEX;

8)  nadzór nad środkami zastępczymi, oraz prowadzenie postępowania administracyjnego;

9)  współpraca z innymi inspekcjami w zakresie wspólnych kontroli oraz wymiany istotnych informacji dotyczących obiektów nadzorowanych;

10)  opracowywanie planów pracy Sekcji oraz wymaganej sprawozdawczości rocznej względnie okresowej (sprawozdawczość okresowa w zależności od poleceń jednostek nadrzędnych);

11)  prowadzenie ewidencji obiektów nadzorowanych przez Sekcję, wymaganych rejestrów i innej dokumentacji;

12)  załatwianie interwencji ludności dotyczących jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów do kontaktu z żywnością i kosmetyków, a także stanu sanitarnego obiektów;

13)  współpraca z innymi komórkami i stanowiskami pracy Stacji w zakresie bezpieczeństwa żywności, stanu sanitarnego obiektów i kształtowania właściwych postaw ;

14)  zadania wynikające z obronności państwa.

{"register":{"columns":[]}}