Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy:
1) sprawowanie urzędowej kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie procedurami i zatwierdzonym harmonogramem kontroli w zakładach znajdujących się pod nadzorem Powiatowego Inspektora;
2) prowadzenie urzędowych kontroli żywności w związku z powiadomieniami alarmowymi w systemie RASFF;
3) prowadzenie czynności kontrolnych w odniesieniu do obiektów działających w zakresie produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
4) pobieranie próbek do badań art. spożywczych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu zgodnie z zatwierdzonym harmonogramem poboru;
5) ocena sposobu żywienia w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego;
6) czynności kontrolne w odniesieniu do zakładów produkcji i obrotu kosmetyków;
7) opracowywanie dokumentacji w ramach systemu ostrzegania o niebezpiecznych kosmetykach RAPEX;
8) nadzór nad środkami zastępczymi, oraz prowadzenie postępowania administracyjnego;
9) współpraca z innymi inspekcjami w zakresie wspólnych kontroli oraz wymiany istotnych informacji dotyczących obiektów nadzorowanych;
10) opracowywanie planów pracy Sekcji oraz wymaganej sprawozdawczości rocznej względnie okresowej (sprawozdawczość okresowa w zależności od poleceń jednostek nadrzędnych);
11) prowadzenie ewidencji obiektów nadzorowanych przez Sekcję, wymaganych rejestrów i innej dokumentacji;
12) załatwianie interwencji ludności dotyczących jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów do kontaktu z żywnością i kosmetyków, a także stanu sanitarnego obiektów;
13) współpraca z innymi komórkami i stanowiskami pracy Stacji w zakresie bezpieczeństwa żywności, stanu sanitarnego obiektów i kształtowania właściwych postaw ;
14) zadania wynikające z obronności państwa.