W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jak EFSA pracuje nad bezpieczeństwem żywności od pola do stołu

21.02.2024

kiełki na wadze

Chcesz dowiedzieć się więcej o funkcjonowaniu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)? Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej, przedstawiającej, co robi EFSA, jak funkcjonuje i z kim współpracuje. Aby dotrzeć do szerszego grona odbiorców, strona została przetłumaczona na wszystkie języki UE oraz norweski i islandzki.

Sieć punktów kontaktowych

Utworzona w 2008 r. sieć punktów kontaktowych (koordynacyjnych) składa się z przedstawicieli krajowych organów ds. bezpieczeństwa żywności w państwach członkowskich, Islandii i Norwegii, a także obserwatorów ze Szwajcarii i krajów kandydujących do UE. Punkty kontaktowe działają jako huby łączące i działają w wieloletnim, elastycznym i dostosowanym do potrzeb systemie, koncentrując się na różnych obszarach pracy. Polski Punkt Kontaktowy mieści się w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakresie bezpieczeństwa żywności objętej nadzorem przez ministra właściwego ds. rolnictwa.

Zadania Punktu Koordynacyjnego EFSA

Punkty koordynacyjne EFSA ułatwiają wymianę informacji dotyczących:

  • inicjatyw EFSA i krajów członkowskich na temat oceny ryzyka,
  • wyników naukowych projektów,
  • opinii na temat oceny ryzyka będących w trakcie realizacji,
  • specyficznych informacji potrzebnych do oceny ryzyka.

Punkt Koordynacyjny EFSA w Polsce prowadzi działalność związaną z[1]:

  • utworzeniem bazy danych instytucji i ekspertów w Polsce współpracujących z Punktem Koordynacyjnym oraz EFSA w zakresie oceny ryzyka w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i pasz,
  • informowaniem o wszelkich działaniach naukowych podejmowanych przez EFSA (konsultacje, projekty, gromadzenie danych),
  • weryfikowaniem lub proponowaniem nowych instytucji do listy organizacji kompetentnych w Polsce,
  • współpracą z krajowymi ekspertami.

Jak punkt koordynacyjny promuje EFSA

  • Rozpowszechnia informacje związane z EFSA w Polsce,
  • organizuje i koordynuje w Polsce wymianę informacji i dokumentacji związanej z naukową działalnością EFSA,
  • pośredniczy pomiędzy EFSA a krajowymi organami,
  • dba o wizerunek EFSA w Polsce.

Informacje o EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Urząd pełni rolę niezależnego ośrodka, który zapewnia doradztwo naukowe podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informuje o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym. W tym celu współpracuje z szeregiem interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych w całej Unii Europejskiej.Przedstawia też założenia naukowe, które stanowią podstawę przepisów i regulacji chroniących konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu.

Podstawa prawna

[1] współpraca określona w Art. 36 Rozporządzenia 178/2002

Wideo

{"register":{"columns":[]}}