W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dzień Wiedzy o Antybiotykach

18.11.2024

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) obchodzony jest 18 listopada 2024 oraz Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach 18-24 listopada 2024.

antybiotykooporność, plakat, znak stop

Obchody tego święta mają na celu zwiększenie świadomości na temat narastającej oporności bakterii na antybiotyki, co stanowi poważne i globalne zagrożenie dla ludzi, zwierząt roślin, żywności i środowiska. W tym roku temat przewodni EAAD brzmi "EDUKUJ. WSPIERAJ. DZIAŁAJ TERAZ".


Odkrycie antybiotyków było jednym z największych odkryć w historii medycyny, przyczyniło się do zmniejszenia śmiertelności i zachorowalności na choroby wywołane przez bakterie. Jednak wraz z powszechnym leczeniem antybiotykami pojawiło się zjawisko antybiotykooporności. Stosowanie antybiotyków w niewłaściwy sposób, nadużywanie ich, przyczyniło się do wystąpienia oporności bakterii na leczenie niektórymi antybiotykami. Wykształciły się nowe szczepy bakterii tzw. Superbakterie, przez co leczenie ich antybiotykami powszechnie stosowanymi jest bardzo ciężkie lub niemożliwe. Ten problem narasta, pojawia się coraz więcej szczepów opornych na wszystkie dostępne leki. Bez pilnych działań możemy wrócić do ,,ery przedantybiotykowej", kiedy nawet nieskomplikowane zakażenie mogło zakończyć się zgonem pacjenta.


Każdy z nas może zapobiegać narastaniu oporności na antybiotyki:
1. Stosuj antybiotyki tylko wtedy, gdy zostały przepisane przez lekarza;
2. Nie wymuszaj przepisania antybiotyków, jeśli lekarz twierdzi, że ich nie potrzebujesz.
3. Stosuj antybiotyki zgodnie z zaleceniami lekarza, nie skracaj terapii.
4. Zapobiegaj infekcjom poprzez regularne mycie rąk, higieniczne przygotowanie posiłków, unikanie bliskiego kontaktu z chorymi, regularnymi szczepieniami.
5. Przygotuj żywność w sposób higieniczny, utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową od ugotowanej, dokładnie gotuj, utrzymuj żywność w bezpiecznej temperaturze.

Materiały

Tydzień wiedzy o antybiotykach
Pakiet​_prasowy​_z​_okazji​_dnia​_wiedzy​_o​_antybiotykach.pdf 1.10MB
{"register":{"columns":[]}}