Wykład dla uczniów CKZiU
20.11.2024
W 7 listopada na zaproszenie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej Marta Kolasińska z Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia przeprowadziła szkolenie dla uczniów klasy II Technikum Hotelarskiego i Gastronomicznego na temat „Systemu HACCP czyli jak zapewnić bezpieczeństwo i stałą jakość żywności”. Omówiono następujące zagadnienia: czym jest jakość, co powinny zawierać dobre praktyki higieniczne i produkcyjne, w jaki sposób zapewnić bezpieczeństwo żywności w sektorze spożywczym, jak wypełniać dokumentację. Dodatkowo przedstawiono 7 zasad systemu HACCP, zalety wprowadzenia systemów monitorowania bezpieczeństwa jakości oraz omówiono sytuacje awaryjne, które mogą wystąpić w przedsiębiorstwach sektora spożywczego.
Na koniec szkolenia przeprowadzono test wiedzy. Troje uczniów za bezbłędne rozwiązanie testu zostało nagrodzonych oceną z przedmiotu zawodowego.
Spotkanie było okazją aby uczniom przypomnieć ze miesiące: październik i listopad są szczególne jeśli chodzi o profilaktykę nowotworów. Przypomniano, że samobadanie piersi oraz samobadanie jąder to najprostsze metody profilaktyki, które powinniśmy wdrożyć i regularnie stosować w życiu. Pracownik pionu oświaty i promocji zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Środzie Wielkopolskiej przypomniał podstawowe zasady przeprowadzania tych badań.