W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wykład dla uczniów CKZiU

20.11.2024

CKZiU_0711

W 7 listopada na zaproszenie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej Marta Kolasińska z Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia przeprowadziła szkolenie dla uczniów klasy II Technikum Hotelarskiego i Gastronomicznego na temat „Systemu HACCP czyli jak zapewnić bezpieczeństwo i stałą jakość żywności”. Omówiono następujące zagadnienia: czym jest jakość, co powinny zawierać dobre praktyki higieniczne i produkcyjne, w jaki sposób zapewnić bezpieczeństwo żywności w sektorze spożywczym, jak wypełniać dokumentację. Dodatkowo przedstawiono 7 zasad systemu HACCP, zalety wprowadzenia systemów monitorowania bezpieczeństwa jakości oraz omówiono sytuacje awaryjne, które mogą wystąpić w przedsiębiorstwach sektora spożywczego.

Na koniec szkolenia przeprowadzono test wiedzy. Troje uczniów za bezbłędne rozwiązanie testu zostało nagrodzonych oceną z przedmiotu zawodowego.

Spotkanie było okazją aby uczniom przypomnieć ze miesiące: październik  i listopad są szczególne jeśli chodzi o profilaktykę nowotworów. Przypomniano, że samobadanie piersi oraz samobadanie jąder to najprostsze metody profilaktyki, które powinniśmy wdrożyć i regularnie stosować w życiu. Pracownik pionu oświaty i promocji zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Środzie Wielkopolskiej przypomniał podstawowe zasady przeprowadzania tych badań.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}