Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Do zakresu działania Sekcji HŻŻ i PU w zakresie bieżącego nadzoru sanitarnego, należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, dotyczące warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego a także, warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, kosmetykami, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Zadania Sekcji HŻŻiPU:
• nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz nad bezpieczeństwem żywności, materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz nad jakością żywienia w zakładach żywienia zamkniętego, w tym w placówkach oświatowo - wychowawczych;
• nadzór nad jakością zdrowotną importowanych środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
• prowadzenie urzędowych kontroli dot. przestrzegania przepisów sanitarnych w obiektach żywnościowo-żywieniowych oraz nad przedmiotami użytku;
• dokonywanie oceny ryzyka, zbierania informacji oraz koordynowanie działań dot. niebezpiecznych produktów w ramach systemu wczesnego ostrzegania RASFF;
• współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi oraz jednostkami administracji rządowej i samorządowej;
• prowadzenie postępowań administracyjnych;
• opracowywanie sprawozdań liczbowych i opisowych;
• pobieranie próbek do badań w ramach urzędowej kontroli żywności oraz monitoring;
• prowadzenia konsultacji i instruktażu dla petentów;
• wydawanie atestów na grzyby świeże oraz prowadzenie porad grzybowych;
• wydawanie decyzji zgodny na prowadzenie działalności.