W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

01 lipiec Międzynarodowy Dzień Owoców

01.07.2024

Jedz owoce i warzywa 5 razy dziennie

01 lipiec Międzynarodowy Dzień Owoców

Warzywa i owoce są:

  • źródłem witamin
  • składników mineralnych
  • błonnika
  • substancji bioaktywnych.

Wybierajmy przede wszystkim świeże produkty sezonowe, które zawierają najwięcej składników odżywczych. W okresie zimowym polecanym źródłem witaminy C są przede wszystkim: cytrusy, jarmuż, kapusta, brukselka, truskawki mrożone, porzeczki czarne mrożone. W okresie wczesnowiosennym warto sięgnąć po mrożonki, ponieważ ta forma przechowywania żywności powoduje najmniejsze straty witamin. Polecane są także kiszonki (kiszona kapusta i ogórki) oraz warzywa korzeniowe.

Materiały

https://pacjent.gov.pl/diety/jedz-owoce-i-warzywa-5-razy-dziennie
{"register":{"columns":[]}}