W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon na grzyby rozpoczęty

08.09.2022

Sezon na grzyby rozpoczęty dlatego należy dowiedzieć się jak przygotować się do grzybobrania, jakie grzyby zbierać, kto nie powinien ich jeść oraz poznać skład, wartości odżywcze i zdrowotne grzybów.

dwa grzyby - jadalny i niejadalny podczas rozmowy

Jak przygotować się do grzybobrania?

  1. Założyć odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczą nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
  2. Przygotować koszyk na grzyby, najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co przyspiesza ich psucie
  3. Wyposażyć się w środek odstraszający owady, stanowiący dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami;
  4. Wyposażyć się w nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża, a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża.

 

Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia, a pomoc w ich rozpoznaniu można uzyskać:

  • od grzyboznawców – osoby te posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych
  • od klasyfikatorów grzybów - posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych
  • z atlasu grzybów
  • aplikacji mobilnych

Pamiętaj! Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości - nie ryzykuj!

Uwaga! Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • Kobietom w ciąży i karmiącym
  • Dzieciom
  • Osobom starszym
  • Osobom z zaburzeniami pracy przewody pokarmowego

 

Zachęcamy do zapoznać się z grzybami jadalnymi i tymi których nie należy spożywać w zamieszczonych poniżej prezentacjach oraz do lektury rzetelnej publikacji naukowej aby poznać skład, wartości odżywcze i zdrowotne grzybów.

Materiały

Atlas grzybów cz. I
Atlas​_grzybów​_czI.pps 7.67MB
Atlas grzybów cz. II
Atlas​_grzybów​_czII.pps 9.37MB
Skład, wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów pozyskiwanych ze stanowisk naturalnych - publikacja naukowa
Skład,​_wartość​_odżywcza​_oraz​_właściwości​_zdrowotne​_grzybów​_pozyskiwanych​_ze​_stanowisk​_naturalnych​_-​_publikacja​_naukowa.pdf 0.19MB
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania - ulotka MZ
Podstawowe​_zasady​_bezpiecznego​_grzybobrania​_-​_ulotka​_MZ.pdf 4.00MB
grzybowe pomyłki
grzybowe​_pomyłki.pdf 0.30MB
grzybowe pomyłki muchomor​_gołąbek
grzybowe​_pomyłki​_muchomor​_gołąbek.pdf 0.33MB
grzybowe pomyłki muchomor​_kania
grzybowe​_pomyłki​_muchomor​_kania.pdf 0.84MB
grzybowe pomyłki muchomor​_pieczarka
grzybowe​_pomyłki​_muchomor​_pieczarka.pdf 0.39MB
{"register":{"columns":[]}}