Sezon na grzyby rozpoczęty
08.09.2022
Sezon na grzyby rozpoczęty dlatego należy dowiedzieć się jak przygotować się do grzybobrania, jakie grzyby zbierać, kto nie powinien ich jeść oraz poznać skład, wartości odżywcze i zdrowotne grzybów.
Jak przygotować się do grzybobrania?
- Założyć odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczą nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
- Przygotować koszyk na grzyby, najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co przyspiesza ich psucie
- Wyposażyć się w środek odstraszający owady, stanowiący dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami;
- Wyposażyć się w nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża, a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża.
Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia, a pomoc w ich rozpoznaniu można uzyskać:
- od grzyboznawców – osoby te posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych
- od klasyfikatorów grzybów - posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych
- z atlasu grzybów
- aplikacji mobilnych
Pamiętaj! Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości - nie ryzykuj!
Uwaga! Nie zaleca się jedzenia grzybów:
- Kobietom w ciąży i karmiącym
- Dzieciom
- Osobom starszym
- Osobom z zaburzeniami pracy przewody pokarmowego
Zachęcamy do zapoznać się z grzybami jadalnymi i tymi których nie należy spożywać w zamieszczonych poniżej prezentacjach oraz do lektury rzetelnej publikacji naukowej aby poznać skład, wartości odżywcze i zdrowotne grzybów.
Materiały
Atlas grzybów cz. IAtlas_grzybów_czI.pps 7.67MB Atlas grzybów cz. II
Atlas_grzybów_czII.pps 9.37MB Skład, wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów pozyskiwanych ze stanowisk naturalnych - publikacja naukowa
Skład,_wartość_odżywcza_oraz_właściwości_zdrowotne_grzybów_pozyskiwanych_ze_stanowisk_naturalnych_-_publikacja_naukowa.pdf 0.19MB Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania - ulotka MZ
Podstawowe_zasady_bezpiecznego_grzybobrania_-_ulotka_MZ.pdf 4.00MB grzybowe pomyłki
grzybowe_pomyłki.pdf 0.30MB grzybowe pomyłki muchomor_gołąbek
grzybowe_pomyłki_muchomor_gołąbek.pdf 0.33MB grzybowe pomyłki muchomor_kania
grzybowe_pomyłki_muchomor_kania.pdf 0.84MB grzybowe pomyłki muchomor_pieczarka
grzybowe_pomyłki_muchomor_pieczarka.pdf 0.39MB