24 Października - Światowy Dzień Walki z Otyłością
Otyłość jest jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku, cierpią na nią ludzie niezależnie od wieku i płci. Światowa Organizacja Zdrowia donosi o epidemii - na świecie co roku z powodów powiązanych z otyłością i nadwagą umiera kilka milionów. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co drugi dorosły w Polsce (powyżej 15+) ma kilka kilogramów za dużo. Trzech na pięciu ma nadwagę, a jeden na czterech jest otyły. W ciągu ostatnich lat odsetek dorosłych cierpiących na otyłość w Polsce systematycznie rośnie. Niestety, prognozy nie są optymistyczne. W 2025 roku otyłych będzie już 26% kobiet i 30% mężczyzn.
Otyłość to choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Uwarunkowana jest m.in. czynnikami metabolicznymi, neuroendokrynnymi, psychologicznymi, środowiskowymi i genetycznymi. Jest to najczęściej występująca choroba metaboliczna, powodująca m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 i wiele innych schorzeń. Przyczynia się również do pogorszenia jakości i skrócenia czasu życia.
Najprostszą metodą oceny nadwagi jest tzw. wskaźnik BMI (Body Mass Index)- to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu wyrażony wzorem
Istnieją następujące zakresy BMI:
- Norma (20 – 24,9)
- Nadwaga (25 – 29,9)
- Otyłość I stopnia (30 – 34,9)
- Otyłość II stopnia (35 – 39,9)
- Otyłość III stopnia (> 40)
Przy ocenie nadwagi i otyłości można skorzystać z poniższej tabeli opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
Chociaż przyczyny i mechanizmy otyłości są złożone, to w praktyce najczęściej zalecane jest stosowanie prawidłowego odżywiania z jednoczesnym zwiększeniem wydatku energetycznego „Jedz mniej. Ruszaj się więcej”
Wybrane zalecenia dotyczące prawidłowego odżywiania, które mogą wspomóc walkę z otyłością:
- Spożywaj posiłki regularnie. Unikaj przejadania się i nie podjadaj między wyznaczonymi posiłkami. Nie pomijaj śniadań. Kolację zjedz 2-3 godziny przed snem.
- Jedz powoli, w spokojnej atmosferze pozwalającej na dokładne przeżuwanie każdego kęsa – odczucie sytości może pojawić się dopiero po pewnym czasie od zakończenia jedzenia.
- Komponuj posiłki na wzór Talerza Zdrowego Żywienia – ½ talerza powinny stanowić warzywa i owoce, z przewagą warzyw (400 g to np.: ½ średniej papryki, 1 szklanka różyczek brokułu, garść fasolki szparagowej i 1 średnie jabłko). Warzywa i owoce są źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Dostarczają także witamin oraz składników o działaniu przeciwzapalnym.
- Pamiętaj, że głównym źródłem węglowodanów powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe bogate w błonnik pokarmowy. Wspomaga on m.in.: perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego zwiększa uczucie sytości po posiłku i sprzyja redukcji masy ciała.
- Zwróć uwagę na spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (tzw. „dobre” tłuszcze). Spożywaj 2 porcje ryb tygodniowo, w tym przynajmniej raz rybę tłustą. Najlepszym sposobem na przyrządzenie ryby jest pieczenie i gotowanie w wodzie lub na parze. Dodatkowo wybieraj tłuszcze roślinne – oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany. Dodawaj je na zimno do surówek lub innych potraw. Źródłem dobrych tłuszczów są także orzechy, pestki, nasiona oraz awokado.
Nieodłącznym sposobem walki z otyłością jest – aktywność fizyczna, którą prowadzona w dogodnych, różnych formach prowadzi do spalanie kalorii.
Tabela spalania kalorii
RODZAJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ |
Kcal/ |
Kcal/30 minut |
Kcal/ 15 minut |
Aerobik |
550 |
275 |
138 |
Aerobik w wodzie |
580 |
290 |
145 |
Badminton |
400 |
200 |
100 |
Bieg |
1200 |
600 |
300 |
Ćwiczenia na siłowni |
400 |
200 |
100 |
Chodzenie po sklepie |
250 |
125 |
63 |
Gra w piłkę nożną |
650 |
325 |
163 |
Intensywna gimnastyka |
300 |
150 |
75 |
Jazda konna |
650 |
325 |
163 |
Jazda na deskorolce |
371 |
185,5 |
93 |
Jazda na rolkach |
400 |
200 |
100 |
Jazda na rowerze (10 km/h) |
300 |
150 |
75 |
Jogging |
600 |
300 |
150 |
Kopanie, grabienie |
500 |
250 |
125 |
Koszykówka |
550 |
275 |
138 |
Lekka gimnastyka |
210 |
105 |
53 |
Marszobieg |
500 |
250 |
125 |
Mycie okien |
240 |
120 |
60 |
Mycie podłogi |
250 |
125 |
63 |
Odkurzanie |
260 |
130 |
65 |
Ping-pong |
280 |
140 |
70 |
Pływanie |
400 |
200 |
100 |
Schodzenie ze schodów |
364 |
182 |
91 |
Siatkówka |
450 |
225 |
113 |
Spacer szybkim tempie |
300 |
150 |
75 |
Spacer w umiarkowanym tempie |
200 |
100 |
50 |
Śpiew |
122 |
61 |
31 |
Sprzątanie łazienki |
240 |
120 |
60 |
Sprzątanie pokoju |
180 |
90 |
45 |
Szybki marsz 6 km/h |
150 |
75 |
38 |
Szycie na maszynie |
135 |
67,5 |
34 |
Taniec w dyskotece |
500 |
250 |
125 |
Tenis |
450 |
225 |
113 |
Trzepanie dywanów |
260 |
130 |
65 |
Wchodzenie po schodach |
1100 |
550 |
275 |
Wiosłowanie |
500 |
250 |
125 |
Dramatyczny wzrost otyłości obserwuje się także u dzieci i młodzieży. Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, koordynuje realizację Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!”. Program promuje zasady zbilansowanej diety połączone z regularną aktywnością fizyczną wśród dzieci i młodzieży szkolnej. Odbiorcami programu są uczniowie V-VIII klas szkół podstawowych. Działania programowe kierowane są również do rodziców, ponieważ to oni wywierają decydujący wpływ na wzorce zachowań swoich dzieci. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Staszowie w bieżącym roku szkolnym propaguje realizację programu w szkołach podstawowych na terenie powiatu staszowskiego. Zgłoszenia realizacji programu należy dokonać do 31 listopada 2023r za pośrednictwem modułu rejestracji dostępnego na stronie internetowej programu: http://www.trzymajforme.pl/register/. Państwowy
Źródła:
https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/otylosc-choroba-wagi-ciezkie
https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/otylosc-broszura.pdf
httphttps://www.trzymajforme.pl/
https://www.trzymajforme.pl/strona-glowna-11