W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne grzybobranie

Zdjęcie przedstawia kosz pełen grzybów

W związku z trwającym sezonem grzybowym i ostatnimi przypadkami zatruć grzybami w Polsce, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Staszowie przypomina, że zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia! 

Zasady bezpiecznego grzybobrania:

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie ,,wyrośnięte” grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak, np. Amanita phalloides, Amanita verna).
  • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj!  

Niektóre zasady konsumpcji:

  • Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
  • Pamiętaj, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity).

Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc

 

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112, albo przewieźć chorego do szpitala. Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.

 

Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

 

Pamiętaj!

Przy zatruciach muchomorem zielonawym (sromotnikowym), wiosennym bądź jadowitym występują faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się  pogarsza. . Lekarz wezwany w porę może uratować Ci życie!

Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach.

Pomocy w rozpoznawaniu grzybów udzielają:

  • Grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych,
  • Klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.

Państwowa Inspekcja Sanitarna w województwie świętokrzyskim prowadzi dyżury grzyboznawców  odbywające się w dni  powszednie w godzinach. od 7:25 do 14:00. w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach przy ul. Jagiellońskiej 68, gdzie udzielane są  porady grzybowe, m. in. w zakresie określania przynależności gatunkowej zbieranych grzybów. Porady można uzyskać w Powiatowych Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych w  Kielcach (dyżur grzyboznawcy) oraz w Skarżysku - Kamiennej, Końskich, Opatowie, Sandomierzu i Starachowicach (dyżury klasyfikatorów grzybów), w dniach i godzinach zgodnych z harmonogramem umieszczonym w tabeli nr 1.

 

Źródła: 

www.gov.pl/web/zdrowie/bezpieczne-grzybobranie

https://www.gov.pl/web/wsse-kielce/dyzury-grzyboznawcow

Materiały

Dyżury Grzyboznawców - Świętokrzyskie
30​_Tabela​_Nr​_1​_Świętokrzyskie​_dyżury​_grzyboznawców.pdf 0.27MB
{"register":{"columns":[]}}