Bezpieczne grzybobranie
Rozpoczyna się sezon na grzyby, które mają wielu zwolenników między innym ze względu na swój charakterystyczny smak. Niestety niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka i z tego powodu co roku wielu amatorów grzybobrania pada ofiarą trujących grzybów. Aby grzybobranie zakończyło się zdrowo i bezpiecznie Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Staszowie przypomina zasady bezpiecznego zbierania grzybów oraz przedstawia do zapoznana poradnik „Bezpieczne grzybobranie. Jadalne gatunki grzybów i podobne do nich gatunki trujące”
Pamiętaj!
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne. Podczas grzybobrania korzystaj z atlasu grzybów.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby, gdyż zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania trujących grzybów, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak).
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie zrywaj. Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny po przyniesieniu z lasu, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Materiały
Poradnik „Bezpieczne grzybobranie. Jadalne gatunki grzybów i podobne do nich gatunki trujące ”27Poradnik_„Bezpieczne_grzybobranie_Jadalne_gatunki_grzybów_i_podobne_do_nich_gatunki_trujące”.pdf 5.54MB