Bezpieczne wakacje. Bąblowica
W sezonie letnim podczas wakacyjnego odpoczynku częściej przebywamy w lesie i korzystamy z owoców leśnych, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Spożywając jagody czy maliny człowiek może przypadkiem stać się żywicielem pośrednim dla tasiemca rodzaju Echinococcus, a skutkiem tej inwazji jest – bąblowica. Objawy tej choroby mogą nie występować przez wiele lat lub są niecharakterystyczne i trudne do zdiagnozowania, dlatego w przypadku podejrzenia u siebie zakażenia należy skontaktować się z lekarzem.
W związku z trwającym sezonem na owoce leśne Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Staszowie przypomina o podstawowych zasadach profilaktyki jakie należy stosować aby zapobiec zakażeniu bąblowicą:
- zachowywać zasady higieny podczas i po pracy w polu, ogrodzie, lesie,
- zawsze myć ręce przed jedzeniem,
- owoce leśne (podobnie jak inne owoce) trzeba przed zjedzeniem umyć strumieniem ciepłej, bieżącej wody. Najskuteczniejszą metodą uniknięcia zagrożenia jest podanie ich obróbce termicznej, gdyż jaja tasiemca giną w temperaturze powyżej 60oC,
- regularnie odrobaczać psy i koty i myć ręce po kontakcie z nimi,
- w pracy wymagającej kontaktu ze zwierzętami, żywicielami ostatecznymi i ich odchodami należy używać rękawic ochronnych,
- chronić posesję przed lisami poprzez ogradzanie domostw i zabezpieczanie śmietników, które jako źródło resztek jedzenia wabią dzikie zwierzęta.