Co znajduje się w naszej żywności
W krajach UE składniki żywności – od dodatków i środków aromatyzujących, po te pochodzące z nowych technologii – muszą zostać potwierdzone jako bezpieczne dla ludzi, zanim trafią do sprzedaży. Jednak niektóre składniki pokarmowe mogą wywoływać niewłaściwe odpowiedzi ze strony układu odpornościowego, czyli reakcje alergiczne i nietolerancje, które zazwyczaj przebiegają łagodnie, ale zdarzają się również poważne dolegliwości. Jedynym sposobem radzenia sobie z dolegliwościami jest unikanie żywności, która wywołuje alergię. Prawodawstwo europejskie, opierając się na przesłankach naukowych, zapewnia informacje o alergenach, dlatego w przypadku żywności pakowanej, oprócz zawartości odżywczej na etykietach produktów i w kartach dań w punktach gastronomicznych, muszą być podane składniki, które mogą powodować alergie i nietolerancje, tak aby osoby cierpiące na te schorzenia mogły dokonywać bezpiecznych wyborów żywieniowych.
Lista alergenów występujących w posiłkach ( zgodnie z Załącznikiem II rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011):
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Więcej informacji: https://efsa.europa.eu/pl/safe2eat/whats-your-food