Jak przetrwać upały ?
Od kilku dni na terenie całego kraju notujemy wysokie temperatury otoczenia, jak donoszą synoptycy w najbliższym czasie spodziewać się możemy jeszcze ich wzrostu. Upały szkodzą najbardziej osobom starszym, dzieciom, zagrażają ludziom otyłym, chorym na serce, cukrzycę, cierpiącym na nadczynność tarczycy, na chorobę Parkinsona oraz osobom biorącym niektóre leki uspokajające, nasenne, przeciwhistaminowe, przeciwdepresyjne. Podczas upałów, gdy temperatura osiąga 30°C i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. W czasie upałów należy zachować szczególne środki ostrożności:
- Kontroluj temperaturę powietrza w swoim domu lub mieszkaniu. Zamykaj i zasłaniaj okna, również w klimatyzowanych pomieszczeniach, wietrz pomieszczenia, gdy temperatura na zewnątrz jest najniższa. Wyłączaj w miarę możliwości sztuczne oświetlenie i urządzenia elektryczne.
- Unikaj wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów - słońce jest najbardziej niebezpieczne w godz. 11-15. Jeśli nie ma takiej możliwości, przebywaj jak najczęściej w cieniu, a w miarę możliwości 2 – 3 godziny dziennie w chłodnym miejscu np. klimatyzowany budynek użyteczności publicznej. Zakładaj przewiewne ubrania z naturalnych materiałów takich jak len czy bawełna w jasnych kolorach oraz odkryte buty, żeby niepotrzebnie nie przegrzewać organizmu. Na głowę stosuj nakrycie, na oczy okulary z filtrem UV.
- Schładzaj organizm. Bierz chłodne prysznice, stosuj zimne okłady. Nawadniaj organizm pijąc dużo, najlepiej chłodnej wody mineralnej niegazowanej. Zalecane jest wypijanie 2 litrów wody dziennie, a osobom młodszym nawet 3 litry dawkując ja często a małymi porcjami. Unikaj alkoholu i napojów zawierających kofeinę, które działają moczopędnie i w żaden sposób nie chronią przed odwodnieniem. Kofeina podnosi ciśnienie, jeszcze bardziej obciążając serce.
- Przebywając nad morzem lub jeziorem pamiętaj, że woda zwielokrotnia działanie słońca przez odbijanie promieni słonecznych, a niskie temperatury panujące w okolicach akwenów wodnych nie chronią przed oparzeniem słonecznym. Unikaj skrajnych temperatur np. skok do zimnej wody prosto z leżaka może grozić szokiem termicznym.
- Zrezygnujmy z ciężkostrawnych potraw. Organizm skupiony na walce z wysoką temperaturą będzie miał problem z ich trawieniem. Podczas upałów najlepiej jedz warzywa i owoce, takie jak pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew.
Bardzo ważne! Artykuły spożywcze przechowuj w odpowiednich warunkach, zgodnie z zaleceniem producenta, aby zapewnić ich prawidłową i gwarantowaną przez producenta jakość.