W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA. Higiena żywności

Green cucumber on a white background

Czy istnieją zasady higieny żywności, których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie?

Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach, które koncentrują się na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, odpowiednim przechowywaniu i dokładnym gotowaniu żywności. Ważne jest również, aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.

Pandemia COVID-19 i związane z nią czasowe zamknięcia restauracji, kawiarni i punktów gastronomicznych spowodowały, że znacznie więcej posiłków zaczęło być przygotowywanych w domu. Dlatego istotne jest aby zdawać sobie sprawę, że nie ma dowodów na powiązanie żywności z wirusem, jednakże warto poświęcić chwilę na zrozumienie podstawowych zasad higieny żywności i tego, co możemy zrobić w domu podczas jej obróbki.

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:

Utrzymuj czystość

  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
  • Myj ręce po wyjściu z toalety
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
  • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

Gotuj dokładnie

  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu,musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70°C.

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

  • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
  • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
  • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

Używaj bezpiecznej wody i żywności

  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  • Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

 

{"register":{"columns":[]}}