Karmienie piersią
1–7 sierpnia – Światowy Tydzień Karmienia Piersią
UNICEF w 1990 roku ustanowił międzynarodowy tydzień karmienia piersią w każdym pierwszym tygodniu sierpnia. Głównym celem tej inicjatywy jest promowanie karmienia noworodka wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka aby zapewnić jego prawidłowy rozwój.
Karmienie piersią zapobiega rocznie niemal 20 000 przypadków zgonów z powodu raka piersi. Badania wskazują, iż każdy rok karmienia piersią zmniejsza o 6% ryzyko zachorowania na raka piersi. Upowszechnienie tej praktyki mogłoby uchronić nawet dwukrotnie większą liczbę kobiet przed śmiercią z powodu raka piersi. Dłuższe karmienie piersią jest także związane ze zmniejszeniem liczby przypadków nowotworów jajnika.
Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki m.in:
- białka,
- tłuszcze,
-wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- cukry,
- niezbędne minerały
- wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.
Czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia czynią go wyjątkowym oraz unikalnym. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon oraz wiele innych. Noworodki karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest również u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych, a także zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi, otyłości, cukrzycy oraz niektórych nowotworów.
Korzyści karmienia piersią dla dziecka:
Karmienie piersią zmniejsza ryzyko m.in.:
- rozwoju otyłości u dziecka (każdy miesiąc o 4%),
- wystąpienia cukrzycy o około 1/3,
- infekcji u dziecka – głównie układu pokarmowego, oddechowego i moczowego, a także zapalenia ucha i innych ogólnych zakażeń,
- wystąpienia martwiczego zapalenia jelit u dzieci urodzonych przedwcześnie,
- rozwoju posocznicy (SEPSA) u dzieci urodzonych przedwcześnie,
- rozwoju wielu chorób przewlekłych i niezakaźnych takich jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, alergia, astma, nadciśnienie,
- rozwoju niektórych nowotworów,
- nagłej śmierci łóżeczkowej,
- hospitalizacji w pierwszym roku życia dziecka i związanego z nim stresu.
Podczas karmienia piersią dziecko ćwiczy mięśnie twarzy oraz jamy ustnej, co pozytywnie wpływa na rozwój mowy.
Korzyści z karmienia piersią dla mamy to:
- nawiązanie niezwykłego kontaktu i więzi z dzieckiem,
- łagodniejszy przebieg połogu,
- szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży,
- mniejsze ryzyko depresji poporodowej.
Długofalowe korzyści zdrowotne to:
- mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika,
- w wieku podeszłym ochrona przed złamaniem biodra oraz zachorowaniem na osteoporozę,
- mniejsze ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia po menopauzie.
W Polsce od wielu lat karmienie piersią jest promowane między innymi w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych na lata 2016-2024
Źródło: https://www.gov.pl/web/wsse-krakow/17-sierpnia--swiatowy-tydzien-karmienia-piersia
Materiały
Ulotka22_ulotka_karmienie_piersią_zmniejsza_ryzyko_zachorowania_na_raka.pdf 1.19MB