W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Karmienie piersią

1–7 sierpnia – Światowy Tydzień Karmienia Piersią

UNICEF w 1990 roku ustanowił międzynarodowy tydzień karmienia piersią w każdym pierwszym tygodniu sierpnia. Głównym celem tej inicjatywy jest promowanie karmienia noworodka wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka aby zapewnić jego prawidłowy rozwój.

 

Karmienie piersią zapobiega rocznie niemal 20 000 przypadków zgonów z powodu raka piersi. Badania wskazują, iż każdy rok karmienia piersią zmniejsza o 6% ryzyko zachorowania na raka piersi. Upowszechnienie  tej praktyki mogłoby uchronić nawet dwukrotnie większą liczbę kobiet przed śmiercią z powodu raka piersi. Dłuższe karmienie piersią jest także związane ze zmniejszeniem liczby przypadków nowotworów jajnika.

Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki m.in:

- białka,

- tłuszcze,

-wielonienasycone kwasy tłuszczowe,

- cukry,

- niezbędne minerały

- wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.

Czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia czynią go wyjątkowym oraz unikalnym. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon oraz wiele innych. Noworodki karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest również  u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych, a także zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi, otyłości, cukrzycy oraz niektórych nowotworów.

Korzyści karmienia piersią dla dziecka:

Karmienie piersią zmniejsza ryzyko m.in.:

- rozwoju otyłości u dziecka (każdy miesiąc o 4%),

- wystąpienia cukrzycy o około 1/3,

- infekcji u dziecka – głównie układu pokarmowego, oddechowego i moczowego, a także zapalenia ucha i innych ogólnych zakażeń,

- wystąpienia martwiczego zapalenia jelit u dzieci urodzonych przedwcześnie,

- rozwoju posocznicy (SEPSA) u dzieci urodzonych przedwcześnie,

- rozwoju wielu chorób przewlekłych i niezakaźnych takich jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, alergia, astma, nadciśnienie,

- rozwoju niektórych nowotworów,

- nagłej śmierci łóżeczkowej,

- hospitalizacji w pierwszym roku życia dziecka i związanego z nim stresu.

Podczas karmienia piersią dziecko ćwiczy mięśnie twarzy oraz jamy ustnej, co pozytywnie wpływa na rozwój mowy.

Korzyści z karmienia piersią dla mamy to:

- nawiązanie niezwykłego kontaktu i więzi z dzieckiem,

- łagodniejszy przebieg połogu,

- szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży,

- mniejsze ryzyko depresji poporodowej.

Długofalowe korzyści zdrowotne to:

- mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika,

- w wieku podeszłym ochrona przed złamaniem biodra oraz zachorowaniem na osteoporozę,

- mniejsze ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia po menopauzie.

W Polsce od wielu lat karmienie piersią jest promowane między innymi w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych na lata 2016-2024

Źródło: https://www.gov.pl/web/wsse-krakow/17-sierpnia--swiatowy-tydzien-karmienia-piersia

Materiały

Ulotka
22​_ulotka​_karmienie​_piersią​_zmniejsza​_ryzyko​_zachorowania​_na​_raka.pdf 1.19MB
{"register":{"columns":[]}}