W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tydzień higieny rąk

Tydzień higieny rąk

Podczas wakacyjnego odpoczynku nie wolno zapomnieć o podstawowych zasadach profilaktycznych chroniących nas przed różnego rodzaju zakażeniami.  Jedną  z zasad jest częste i prawidłowe mycie  rąk, gdyż właśnie poprzez brudne ręce mogą się do naszego organizmu dostać drobnoustroje chorobotwórcze między innym:

  • wirusy grypy i przeziębienia,
  • wirus żółtaczki pokarmowej,
  • wirusy opryszczki,
  • jaja glisty ludzkiej,
  • jaja owsików,
  • jaja tasiemca
  • jaja larwy glistnicy psiej i kociej
  • rotawirusy i norowirusy
  • salmonelle
  • gronkowce złociste.

Ręce należy myć za każdym razem kiedy są brudne i zawsze po:

  • powrocie do domu,
  • korzystaniu z toalety,
  • obróbce niegotowanego mięsa, ryb oraz jajek,
  • po powrocie ze szkoły, sklepu, spaceru, podwórka,
  • po odwiedzeniu chorej osoby,
  • wyjściu z placówki służby zdrowia  lub apteki,
  • kasłaniu, kichaniu lub wydmuchiwaniu nosa,
  • zabawie ze zwierzakiem lub sprzątaniu po nich,
  • każdym dotykaniu pieniędzy,
  • korzystaniu z komunikacji,

i zawsze przed:

  • dotykaniem produktów spożywczych,
  • przygotowywaniem posiłku,
  • jedzeniem lub karmieniem dziecka,
  • zmianą soczewek kontaktowych. 

Co jest potrzebne przy myciu rąk:

  • mydło: najlepiej stosować mydło w płynie, ponieważ mydło w kostce pozostawione w mydelniczce wciąż jest wilgotne, a to służy namnażaniu bakterii,
  • ciepła woda: ciepła woda niszczy bakterie,
  • ręcznik papierowy lub materiałowy (każdy powinien posiadać swój ręcznik).

Jak prawidłowo myć ręce? Podstawowe zasady

  • myj ręce ok. 30 sekund,
  • rozpocznij od zmoczenia rąk wodą,
  • nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni,

Po pobraniu mydła na zwilżone dłonie należy wykonać każdą z następujących czynności po 5 razy jedną, a potem drugą ręką:

  • pocierać wewnętrzne części dłoni,
  • pocierać wnętrzem jednej dłoni o grzbiet drugiej,
  • pocierać wewnętrzne części dłoni z przeplecionymi palcami,
  • pocierać grzbietową powierzchnię zagiętych palców jednej dłoni pod zagiętymi palcami drugiej dłoni,
  • pocierać kciuk jednej dłoni o wewnętrzną część zaciśniętej na nim drugiej dłoni ruchem obrotowym,
  • okrężnie pocierać opuszkami palców jednej dłoni w zagłębieniu drugiej dłoni,
  • dokładnie spłukać ręce pod bieżącą wodą i osuszyć je,
  •  kran należy zakręcać przez papierowy ręcznik, aby nie dotknąć ponownie kurka.

Po umyciu rąk można dodatkowo zdezynfekować je preparatem na bazie alkoholu.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}