Tydzień higieny rąk
Podczas wakacyjnego odpoczynku nie wolno zapomnieć o podstawowych zasadach profilaktycznych chroniących nas przed różnego rodzaju zakażeniami. Jedną z zasad jest częste i prawidłowe mycie rąk, gdyż właśnie poprzez brudne ręce mogą się do naszego organizmu dostać drobnoustroje chorobotwórcze między innym:
- wirusy grypy i przeziębienia,
- wirus żółtaczki pokarmowej,
- wirusy opryszczki,
- jaja glisty ludzkiej,
- jaja owsików,
- jaja tasiemca
- jaja larwy glistnicy psiej i kociej
- rotawirusy i norowirusy
- salmonelle
- gronkowce złociste.
Ręce należy myć za każdym razem kiedy są brudne i zawsze po:
- powrocie do domu,
- korzystaniu z toalety,
- obróbce niegotowanego mięsa, ryb oraz jajek,
- po powrocie ze szkoły, sklepu, spaceru, podwórka,
- po odwiedzeniu chorej osoby,
- wyjściu z placówki służby zdrowia lub apteki,
- kasłaniu, kichaniu lub wydmuchiwaniu nosa,
- zabawie ze zwierzakiem lub sprzątaniu po nich,
- każdym dotykaniu pieniędzy,
- korzystaniu z komunikacji,
i zawsze przed:
- dotykaniem produktów spożywczych,
- przygotowywaniem posiłku,
- jedzeniem lub karmieniem dziecka,
- zmianą soczewek kontaktowych.
Co jest potrzebne przy myciu rąk:
- mydło: najlepiej stosować mydło w płynie, ponieważ mydło w kostce pozostawione w mydelniczce wciąż jest wilgotne, a to służy namnażaniu bakterii,
- ciepła woda: ciepła woda niszczy bakterie,
- ręcznik papierowy lub materiałowy (każdy powinien posiadać swój ręcznik).
Jak prawidłowo myć ręce? Podstawowe zasady
- myj ręce ok. 30 sekund,
- rozpocznij od zmoczenia rąk wodą,
- nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni,
Po pobraniu mydła na zwilżone dłonie należy wykonać każdą z następujących czynności po 5 razy jedną, a potem drugą ręką:
- pocierać wewnętrzne części dłoni,
- pocierać wnętrzem jednej dłoni o grzbiet drugiej,
- pocierać wewnętrzne części dłoni z przeplecionymi palcami,
- pocierać grzbietową powierzchnię zagiętych palców jednej dłoni pod zagiętymi palcami drugiej dłoni,
- pocierać kciuk jednej dłoni o wewnętrzną część zaciśniętej na nim drugiej dłoni ruchem obrotowym,
- okrężnie pocierać opuszkami palców jednej dłoni w zagłębieniu drugiej dłoni,
- dokładnie spłukać ręce pod bieżącą wodą i osuszyć je,
- kran należy zakręcać przez papierowy ręcznik, aby nie dotknąć ponownie kurka.
Po umyciu rąk można dodatkowo zdezynfekować je preparatem na bazie alkoholu.