Witamina D, a COVID-19
W czasie epidemii koronawirusa - SARS-CoV-2 i dużej zachorowalności na COVID-19 poszukuje się czynników, w tym dietetycznych, które mogą wspierać funkcje odpornościowe organizmu. Jednym z takich czynników jest witamina D.
Wpływ witaminy D na układ immunologiczny. Witamina D uznawana jest za czynnik przeciwzapalny i immunomodulujący – wzmacniający odporności oraz czynności samonaprawcze organizmu. „Jednym z mechanizmów takiego działania jest jej rola w hamowaniu ekspresji cytokin prozapalnych i zwiększenie ekspresji cytokin przeciwzapalnych. Uważa się też, że witamina ta w znacznym stopniu wpływa na układ renina-angiotensyna i może prowadzić do zmniejszenia odpowiedzi zapalnej organizmu, a także przypisuje się jej korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy, zaangażowany w walkę z infekcjami. Witamina D, poprzez regulację aktywności enzymów, odpowiedzialnych za neutralizowanie wolnych rodników wzmacnia ponadto system obrony antyoksydacyjnej”.
Badania potwierdzają dużą rolę witaminy D w walce organizmu z chorobami zakaźnymi. Analiza badań klinicznych wykazała, że odpowiednia suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko ostrych infekcji dróg oddechowych o 12%, a u osób z jej głębokim deficytem (stężenie <10 ng/ml) nawet o 70%. Wyniki tych badań dają podstawę sądzić, że może ona mieć znaczenie także w zakażeniu SARS-CoV-2. Przypuszcza się, że prawidłowe stężenie witaminy D może zmniejszyć skutki niekorzystnych następstw immunologicznych, stwierdzacych u pacjentów z COVID-19. Obecnie w przypadku witaminy D w badaniach naukowych poszukuje się związków, pomiędzy poziomem stężenia witaminy D we krwi, a ryzkiem zachorowania na COVID-19 i przebiegiem tej choroby. Niestety w związku z tym, że zakażenie koronowirusem SARS-CoV-2 i zachorowanie na COVID-19 są dość nowymi zjawiskami, dlatego większość badań znajduje się w początkowej fazie, a ich wyniki są ograniczone, dotycz to również roli witaminy D w walce ze skutkami zakażenia SARS-CoV-2. Niektórzy światowi eksperci podkreślają, że chociaż na tym etapie wiedzy ewidentna rola witaminy D w infekcji koronawirusem nie jest potwierdzona to suplementacja może przynosić korzyści kliniczne. Inni twierdzą, że suplementacja powinna dotyczyć osób przebywających w szpitalach, w tym zarówno pacjentów, jak i całego personelu, tak by podnieść stężenie witaminy D, nawet powyżej 40 ng/ml.
Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna zachodząca pod wpływem promieniowania słonecznego, jest ona zależna od wielu czynników, w tym między innymi od pory roku, pory dnia, stopnia nasłonecznienia, zanieczyszczenia powietrza, czasu ekspozycji, wieku, masy ciała, pigmentacji skóry oraz stosowania kremów z filtrem (SPF). Szacuje się ze w warunkach polskich odkrycie w słoneczny dzień 18% powierzchni ciała, bez zastosowania kremów z filtrem przez 15-20 minut w godzinach 10-15 powoduje wystarczającą syntezę witaminy D.
Polskie badania przekrojowe wykazały u 90% zdrowych dorosłych kobiet i mężczyzn niedobór witaminy D t.j. stężenie 25-hydroksywitamine 25(OH)D poniżej 30 ng/ml. Według
Uchwały Nr 1/2021 Zespołu do Spraw Suplementacji Diety z dnia 19 luty 2021 zapotrzebowanie organizmu na witaminę D definiuje się następująco:
- optymalne stężenie – 25(OH)D w surowicy krwi wynoszące od 30-50 ng/ml,
- suboptymalne stężenie 25(OH)D w surowicy krwi wynoszące od 20-30 ng/ml,
- niedobór znaczny stężenie 25(OH)D w surowicy krwi w granicach >10-20 ng/ml,
- niedobór ciężki stężenie 25(OH)D w surowicy krwi do 10 ng/ml.
W przypadku stwierdzenia niedoborów, suplementacja diety witaminą D powinna być prowadzona pod kontrolą lekarską wraz z monitorowaniem jej stężenia w organizmie.
W związku z powyższym Zespół do Spraw Suplementów Diety na posiedzeniu w styczniu 2021r wydał opinię dotyczącą suplementacji witaminy D dla grup wiekowych w Polsce. W grupie osób zdrowych powyżej 75 roku życia suplementację należy prowadzić przez cały rok w dawce 2000-4000 IU/dobę z zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie. U seniorów w wieku 65-75 lat oraz u osób z ciemną karnacja skóry, dawka ta powinna wynosić przez cały rok 800-2000 IU/dobę, również z uwzględnieniem masy ciała oraz ilość spożywanych produktów zawierających witaminę D. Natomiast osoby w wieku 19-65 lat, spełniające warunki przebywania na słońcu (opisano powyżej), w okresie lata ( maj – wrzesień) nie wymagają suplementacji witaminy D. W przypadku, gdy warunki przebywania na słońcu nie są spełnione, zaleca się dostarczanie tym osobom dawki 8000-2000 IU/dobę.
Przy stosowaniu suplementacji witaminy D należy pamiętać, że organizm pozyskuje ją również z pożywienia. Z pośród żywności najlepszym źródłem witaminy D są tłuste ryby, m.in. popularne w Polsce śledź, łosoś, makrela. Kolejnymi produktami, dostarczającymi witaminy D są jaja oraz margaryny i tzw. miksy tłuszczowe, do których w Polsce obowiązkowo dodaje się witaminę D.
Źródła:
Uchwała Nr 1/2021 Zespołu do Spraw Suplementacji Diety z dnia 19 luty 2021
ttps://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/witamina-d--a-covid-19--aktualny-stan-wiedzy