Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku [HŻ]
Dane kontaktowe:
Kierownik Oddziału - Justyna Żołnierz
Starszy Asystent – Bożena Kuszyk
Młodszy Asystent – Iwona Strzeja
Młodszy Asystent – Iwona Królikowska
pokój nr 19
Kierownik Oddziału - Justyna Żołnierz
Starszy Asystent – Bożena Kuszyk
Młodszy Asystent – Iwona Strzeja
Młodszy Asystent – Iwona Królikowska
pokój nr 19
Adres e-mail: hz.psse.strzelceop@sanepid.gov.pl
Główne zadania:
Realizacja zadań Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie nadzoru nad warunkami higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku przez:
- sprawowanie nadzoru nad jakością zdrowotną i obrotem środków spożywczych,
- sprawowanie nadzoru nad warunkami sanitarno – higienicznymi zakładów produkujących i wprowadzających do obrotu żywność,
- sprawowanie nadzoru nad warunkami sanitarno-higienicznymi środków transportu żywności,
- propagowanie zasad racjonalnego żywienia oraz prowadzenie ocen jakości i sposobu żywienia w określonych grupach ludności,
- sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami,
- przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przekraczających granicę,
- wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, substancje pomagające w przetwarzaniu, materiały i wyroby do kontaktu z żywnością przekraczających granicę,
- planowanie i realizacja planu pobierania próbek do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.